Desert prajitura cu mere si mousse de caramel

de simona72 in Prajituri, 28 Noi 2019 | 3737 vizualizari

 

Blatul este unul extrem de simplu si uimitor pentru mine. Nu prea fac prajituri de post, dar blatul asta poate sa fie unul. Nu am avut oua, asa ca am improvizat. Am folosit lapte dulce si iaurt pentru a face blatul fraged. Daca vreti ca prajitura sau blatul sa fie de post, inlouiti laptele cu apa minerala.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 1 cana si jumatate de faina
  • 3 linguri cacao neagra
  • 1 lingura cafea naturala macinata(nu cafea instant)
  • ½ lingurita bicarbonat+1/2 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 6 linguri zahar brut
  • ½ cana ulei
  • ½ cana lapte dulce+1/2 cana iaurt de baut(sau orice alt iaurt aveti)
  • 1 lingura extract de vanilie
  • Pentru mousse-ul de caramel:
  • 100 gr zahar alb
  • 100 ml smantana
  • 1 lingura unt
  • 1 praf mic de sare
  • 400 ml smanatana pentru frisca batuta spuma
  • 1 plic agar agar(5 gr) + 50 ml apa
  • In plus:
  • 650-700 gr mere(rase si calite)
  • 1 lingurita scortisoara rasa
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mere si mousse de caramel:

Pentru blat: se amesteca ingredientele uscate intru-un castron, respectiv: faina, cacao, cafea, sare, bicarbonat, praf de copt. In alt castron se amesteca cu un tel ingrediente umede, respectiv: laptele dulce, iaurtul, uleiul, vanilia. Peste ingredientele umede se adauga cele uscate, se amesteca cu telul pana la incorporarea completa a ingredientelor. Faceti prajitura dupa cum doriti, intr-o tava dreptunghiulara, rotunda pentru torturi, forme de mini checuri, etc. Eu am ales o forma de tarte (18 cm) si 8 mini checuri. Am distribuit aluatul egal in toate formele. Le-am pus in tava mare a aragazului si le-am copt timp de 18-20 minute la 170 grade Celsius. Se lasa sa se raceasca si nu se insiropeaza blaturile. Merele fiind destul de umede, blatul va absorbii din umiditatea lor.

Dupa ce blaturile s-au racit, se pune peste ele un strat de mere cu scortisoara.

Pentru mousse: se face pentru inceput caramelul. Punem zaharul intr-o craticioara si-l lasam sa se caramelizeze. Amestecam usor si-l lasam pe foc pana capata culoarea chihlimbarului. Se pune untul, se amesteca cu un tel si imediat se pune si smantana. Agar afgar-ul am uitat sa va spun ca se pune de la inceput la hidratat in 50 ml apa. In momentul in care am pus smantana, punem craticioara pe flacara mica a aragazului, punem si agar agar-ul hidratat in apa, amestecam si lasam pe foc 5 minute. Dam craticioara deoparte si lasam sa se raceasca pana devine suportabil pe buze/la gustat. Se amesteca cu frisca batuta si se amesteca usor cu o spatula sau tel. Asa calduta, pana nu apuca sa se intareasca, se pune mousse-ul peste stratul de mere. Se pudreaza cu putina scortisoara si se da la frigider pentru 2-3 ore. Lasam prajiturile asa sau le decoram cu ciocolata topita si batoane de scortisoara. Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere si mousse de caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

ieri la 14:48

Reteta Simpla si Delicioasa de Mousse de Ciocolata din 2 Ingrediente

pe 16.05 la 23:00

Feta saganaki - Rețeta de aperitiv grecesc

pe 16.05 la 13:49

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert chec cu afine si merisoare