Desert prajitura Lamington - Tavalita cu cocos si ciocolata

de Catalina L in Prajituri, 29 Oct 2017 | 5045 vizualizari

 

Toata lumea face tavalita cu cocos si ciocolata, dar stiti originea ei?
Lamington este o prajitura traditionala australiana.
Numele ei vine de la baronul Charles Cochrane-Baillie, al 2-lea baron de Lamington, guvernator de Queensland intre 1896 et 1901. Servitoarea lui a scapat din greseala pandispanul preferat al guvernatorului intr-un bol cu ciocolata topita. Baronul Lamington i-a propus atunci acesteia sa inveleasca pandispanul in nuca de cocos pentru a nu se murdari pe degete.
Prajitura a fost un mare succes si a facut istorie.
Alta poveste spune ca semana cu palaria guvernatorului.
Este atat de populara incat pe 21 iulie 2006 in Australia. s-a proclamat ziua ei - National Lamington Day .
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/08/prajitura-lamington-tavalita-cu-cocos.html

 

INGREDIENTE

  • 125 g de unt moale
  • 125 g de zahar
  • vanilie esenta
  • 2 oua
  • 250 g de faina
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 1 varf de sare
  • 12 cl de lapte

Pentre glazura:

  • 250 g de zahar (400 g in reteta australiana)
  • 5 linguri de cacao amara
  • 20 g de unt topit
  • 10 cl de lapte
  • 100-150 g de nuca de cocos
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Lamington - Tavalita cu cocos si ciocolata:

Frecati untul cu zaharul si vanilia. Adaugati ouale treptat amestecand, apoi laptele.

Incorporati faina amestecata cu praful de copt si sarea.

Amestecati bine pentru a obtine un aluat omogen.

Turnati compozitia intr-o forma unsa sau tapetata cu hartie de copt (20 X 30 cm) .

Dati la cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 30 minute

Lasati sa se raceasca un pic inainte de a-l scoate din forma.

Taiati in patrate (5x5 cm) sau dreptunghiuri.

 Pregatiti glazura :

Amestecati cacaua cu zaharul.

Puneti la topit untul in lapte la foc potrivit.

Adaugati amestecul cacao- zahar.

Cand incepe sa fiarba, lasati 1-2 minute si luati de pe foc.

Cu 2 furculite sau cu o bagheta, inrobati partile de prajitura intai in ciocolata si apoi in nuca de cocos.

Lasati-le sa se usuce pe un gril.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Lamington - Tavalita cu cocos si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Rahela Velicu 1

30.10.2017, 08:13

Cu istorie si delicioasa!

dantes 1

30.10.2017, 11:16

Buna!

mihaelar63 1

31.10.2017, 23:32

Nu lipsea de pe masa de sarbatori

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

Crostini cu ciuperci - Reteta gustoasa pentru un aperitiv rapid

pe 29.05 la 11:02

Cupcakes cu vanilie si confetti - Reteta perfecta pe gustul copiilor

pe 27.05 la 18:17

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca de cocos( Rafaello)