Desert prajitura taraneasca cu mere

de Constelatialeu in Prajituri, 3 Feb 2014 | 132643 vizualizari

 

Am vazut reteta asta la Gaby si m-a bantuit toata noaptea, asa ca azi am prestat-o, mai ales ca aveam toate ingredientele la indemana. Imi place sa prepar torturi, prajituri, sa le zicem mai sofisticate, dar cand e vorba sa mananc, tot la placinte cu mere, branza, cornulete, galusti cu prune si alte chestii simple si delicioas poftesc si chiar mananc nu ma joc.....

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • 1 pliculet drojdie uscata Dr.Oetker
  • 200 g untura
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri lapte
  • Umplutura:
  • 1,5 kg  mere
  • 100-150 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura taraneasca cu mere:

Aluat:

Intr-un castron punem faina, drojdia, sarea, zaharul si zaharul vanilat si amestecam, apoi adaugam untura si ouale si framantam un aluat gen plastelina. In cazul in care aluatul mai cere, adaugam si 2 linguri de lapte, depinde foarte mult de faina, la mine a fost cazul sa adaug si laptele. Formam o bila din aluatul respectiv si o dam la rece pana pregatim umplutura.

Umplutura: Spalam si se curatam merele si le dam pe razatoarea mare. Intr-o cratita cu fund dublu, ca sa nu se lipeasca, punem merele, daca sunt prea zemoase le stoarcem, dar nu foarte mult. Eu nu le-am stors pentru ca nu a fost nevoie. Peste mere adaugam zaharul, am pus 150 g, eu prefer mai dulce. Punem cratita pe foc si amestecam continuu pana ce scad suficient, iar la final adaugam scortisoara. Cine doreste poate sa adauge si alte esente.

Scoatem bila de aluat din frigider, o impartim in 2 parti egale si intindem 2 foi un pic mai mari decat dimensiunea tavii, 22/28 cm. Asezam prima foaie (eu am pus si hartie de copt in tava) in asa fel incat sa vina un pic si pe peretii tavii, o intepam cu furculita, intindem umplutura uniform si deasupra punem a doua foaie, pe care, la fel o intepam cu furculita. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade, cat sa se rumeneasca putin deasupra, cca 20-25 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.

Scoatem placinta din cuptor, o lasam un pic sa se racoreasca si o pudram cu zahar. Eu n-am avut rabdare sa se raceasca, asa ca am taiat-o calda. E delicioasa!

TIPS-URI

1

In loc de untura se poate folosi unt.

2

Laptele se adauga optional, daca aluatul este prea tare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura taraneasca cu mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (45)

gabriela17 1

22.04.2016, 18:34

buna ziua,
am facut si eu acesta reteta si am fost placut impresionata. dar foaia mi sa sfaramat toata. nu am pututo intinde deloc. ce imi recomandati?
va multumesc!

Constelatialeu 1

22.04.2016, 19:31

gabriela17 Sincer nu stiu de ce s-a sfaramitat, eu n-am patit asa, poate nu a fost suficient de rece...chiar nu stiu ce sa-ti spun...

mihaelar63 1

11.11.2018, 22:44

O vreau si eu !!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere, pere si bezea