Desert tarta Tatin

de BakeUpArtist in Dulciuri, 15 Mai 2017 | 3162 vizualizari

 

Se spune că din accidente, rezultă invenții foarte bune. Același lucru se spune și despre tarta Tatin, care își are originea în Franța, în apropiere de Paris, undeva prin 1880. Bucătăreasa unui hotel a uitat tarta de mere în cuptor, și ca să mascheze merele caramelizate, a întors-o, neavând suficient timp să refacă desertul. A fost un succes, așa că în ziua de astăzi ne chinuim să redăm accidentul de odinioară.
 
Ieșind puțin din zona de confort, am încercat-o și eu.

 

INGREDIENTE

  • 9 mere
  • 100 g de unt
  • 120 g de zahăr
  • esență de vanilie
  • 50 de ml de apă
  • o ceașcă de zahăr pentru caramelizat tava

Pentru blat:

  • 100 g unt gras, rece
  • jumătate de cană de făină
  • 1 gălbenuș
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta Tatin:

Am început prin a face un blat clasic de tartă. Întâi, am încorporat untul în făină cu mâinile, am adăugat gălbenușul și am frământat puțin, formând o bilă pe care am dat-o la frigider 30 de minute.

Cât blatul se răcește, m-am apucat de mere: am topit untul, am adăugat zahărul și am gătit la foc mic, până s-a topit, apoi am pus apa și vanilia. Când s-a format un sirop, am adăugat merele tăiate și am lăsat până s-au înmuiat puțin, aproximativ 10-15 minute.

Înainte de a le așeza în tavă, am caramelizat-o cu o ceașcă mică de zahăr topit, apoi am început să așez merele.

 A rămas doar să așez blatul peste. L-am scos de la rece, am format o foaie de diametrul tăvii și am găurit-o cu furculița înainte de a o așeza peste mere.

 Am dat tarta în cuptor la 180 de grade C, pentru aproximativ 30 de minute, până când blatul se rumenește puțin.

După ce am scos-o din cuptor, folosind muuulte prosoape de bucătărie pentru a nu mă stropi cu caramel, am întors imediat tarta pe un tocător. Am lăsat-o 5 minute să se închege, apoi am tăiat felii.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta Tatin" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

Crostini cu ciuperci - Reteta gustoasa pentru un aperitiv rapid

pe 29.05 la 11:02

Cupcakes cu vanilie si confetti - Reteta perfecta pe gustul copiilor

pe 27.05 la 18:17

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort de sarlota