Desert tort cu capsuni

de oanapl in Torturi, 21 Iun 2021 | 2617 vizualizari

 

Văzusem zilele trecute la Rocsi un tort cu căpșuni (și mi-a făcut poftă) și cum nu puteam să las să treacă sezonul fără să pregătesc și eu unul, l-am pregătit pentru ziua de naștere a soacrei mele. A ieșit delicios. Vă invit să-l încercați și voi pentru a vă convinge.

 

INGREDIENTE

-pentru blat umed (red velvet) 23cm:

  • 1ou
  • 100 g făină
  • 110 g chefir
  • 80 g zahăr
  • 60 g unt
  • 1/2 linguriță cacao
  • o linguriță oțet de mere/ oțet de vin alb
  • 4 g bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • colorant roșu
  • -pentru cremă:
  • 400g căpșuni + 3 linguri zahăr
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 100 g zahăr măcinat
  • 10 g gelatină granulată
  • -pentru jeleu:
  • 200g sos de căpșuni
  • 50ml apă rece
  • 10g gelatină
  • -pentru decor:
  • bezele mici de zahăr
  • căpșuni pentru pus pe marginea tăvii
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu capsuni:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Se spumează untul cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă oul și se mixează bine. Se adaugă jumătate din chefir, făina amestecată cu cacao, bicarbonatul, mixezi puțin, apoi se adaugă restul de chefir, oțetul și colorantul. Cantitatea acestuia depinde de calitatea lui, recomand gel sau pudră.
Se tapetează tava cu hârtie de copt pe fund și se ung marginile cu unt, apoi se toarnă aluatul și se nivelează.
Se coace în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru 30-35 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. După ce e copt, se scoate din cuptor, se transferă pe un grătar și se lasă să se răcească complet.


Crema:
Se spală căpșunile, se taie felii, se pasează cu mixerul vertical și se pun într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pun pe foc și se fierb 3-5. Se lasă să se răcească.

Se mixează mascarpone cu 100g zahăr măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se toarnă 200g sos de căpșuni peste crema mascarpone și se omogenizează.

Se hidratează 10g gelatină în 50 ml de apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste crema de mascarpone și se omogenizează.

Asamblare:
Se pune blatul pe un platou în interiorul unui inel reglabil de tort (23cm), se pun felii de căpșuni pe marginea blatului și se răstoarnă crema de căpșuni, se nivelează și apoi se pune platoul la frigider pentru minim o oră. 

Jeleu:
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de căpșuni rămas.
Se amestecă bine și apoi se toarnă peste crema de căpșuni și se pune din nou la frigider pentru minim 3-4 ore (sau peste noapte).

Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Se decorează prăjitura după imaginație.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu capsuni" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Tort de sarlota cu fructe