Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze)

de AlexTeacher in Torturi, 29 Dec 2017 | 12197 vizualizari

 

Un tort spectaculos cu blat de cacao, jeleu de zmeura, mousse de ciocolata alba si o glazura decadenta de ciocolata in care te oglindesti. 
Daca vrei sa aflii cum sa obtii o glazura oglinda (mirror glaze) ai gasit reteta perfecta.

 

INGREDIENTE

Jeleu de zmeura:

  • Zmeura congelata – 400 g
  • Zahar – 30 g
  • Gelatina granulata – 7 g
  • Apa rece – 30 ml
  • Cognac – 30 ml

Blat:

  • Faina de cozonac – 100 g
  • Cacao – 30 g
  • Praf de sare
  • Ou – 1 buc (la temperatura camerei)
  • Zahar – 100 g
  • Extract de vanilie – 5 g
  • Ulei – 45 g
  • Lapte batut – 100 g
  • Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita
  • Apa clocotita – 100 ml

Mousse de ciocolata alba:

  • Smantana pentru frisca - 560 g
  • Gelatina granulata – 7g
  • Apa rece – 45 ml
  • Ciocolata alba – 230 g

Mirror glaze(glazura):

  • Lapte condensat – 100 g
  • Ciocolata cu espresso – 100 g
  • Ciocolata neagra 75% - 100 g
  • Zahar – 150 g Apa – 100 ml
  • Gelatina granulata – 10 g
  • Apa rece – 50 ml
  • Cacao – 25 g

Pentru décor:

  • Zmeura – 50 g
  • Frunze de menta – 9-10 frunze
  • Ciocolata alba – 100 g
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze):

Incepem cu jeleul.

Intr-un castron pune gelatina cu apa rece si las-o cca 10 min la hidratat;

Intr-o craticioara pune zmeura congelata, zaharul si cognacul si pregateste-le la foc mediu;

Dupa cca 5 min va incepe sa se ingroase;

Da-l deoparte si blendeaza-l;

Strecoara samburii;

Dizolva gelatina la foc mic pana se dizolva granulele;

Adaug-o apoi peste zmeura;

Pune folie alimentara intr-o tava  de 20 cm cu fund detasabil si adauga piure-ul in ea;

Pune-o in congelator pentru cca 4 ore – dupa prima ora trage folia alimentara deasupra;

Intre timp fac blatul;

Incalzeste cuptorul la 180 de grade;

Tapeteaza o forma de tort de 20 cm;

Intr-un castron mai mare amesteca faina, cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea;

Intr-un castron distinct amesteca zaharul cu oul si uleiul;

Adauga laptele batut la temperatura camerei si extractul de vanilie;

Amesteca compozitia lichida peste cea solida;

Adauga apa clocotita;

Nu te speria de consistenta lichida;

Pune compozitia in tava si bag-o in cuptor;

Coace pentru cca 30 de  min la 170 de grade – fa testul cu scobitoarea si daca iese curata atunci blatul este gata. 

Lasa blatul sa se raceasca in cuptorul oprit, cu usa  intredeschisa;

Lasa-l sa se raceasca complet;

urmeaza mousse-ul de ciocolata:

mai intai hidrateaza gelatina in apa si las-o cca 5-10 minute.

Intr-un castron la Bain Marie adauga ciocolata alba, rupta in bucati si cca 160 g din smantana pentru frisca;

Amesteca din cand in cand pana ce ciocolata s-a topit in totalitate;

Pune gelatina intr-o craticioara la foc mic, pana ce se dizolva granulale;

Adauga gelatina peste ciocolata si smantana pentru frisca;

Lasa compozitia sa se raceasca la temperatura camerei; trebuie sa ajunga undeva la 26-27 de grade. 

Bate restul de frisca pana se intareste;

Adauga ciocolata cu smantana si gelatina peste;

Pune blatul intr-o tava cu fund detasabil, cu un diametru mai mare de 20 c;

Taie-i capacul ca sa-l nivelezi;

Adauga jumatate din mousse deasupra si niveleaz-o bine inclusiv pe margini;

Pune apoi jeleul de zmeura in interior;

Acopera cu restul de mousse si niveleaza-l bine;

Lasa la frigider peste noapte;

Urmeaza mirror glaze-ul;

Intr-un bol adauga gelatina la hidratat si las-o cca 5-10 min;

Adauga ciocolata intr-un bol si las-o separat;

Adauga apa, zaharul, laptele condensat si cacao intr-o craticioara;

Adu-o la punctul de fierbere si ia-o de pe foc;

Pune gelatina inauntru si amesteca pana se dizolva;

Adauga compozitia fierbinte peste ciocolata;

Las-o cca 5 min si apoi amestec-o;

Blendeaz-o pana devina fina;

Trece-o prin sita si las-o sa se raceasca la 32-35 grade Celsius;

Scoate tortul din frigider – incalzeste marginile cu un feon sau cu un arzator, pentru a-l desprinde mai usor;

Scoate-l din tava si pune-l pe un suport, in cazul meu, o conserva.

Pune o tava dedesubt pentru a nu face mizerie;

Toarna glaze-ul deasupra. Foloseste o spatula pentru a-l nivela mai bine;

Lasa-l la frigider cca 4 ore, inainte de a-l servi;

Il poti decora, cu zmeura, menta si fulgi de migdale prajite;

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Spiridus 1

16.02.2018, 16:10

Uau,uau! Felicitari,Alexteacher! Arata extraordinar acest tort,un aspect deosebit de frumos! Sunt sigura ca si la gust e delicios ! Imi place mult ceea ce gatesti si tot ce postezi! Iti urmaresc demult toate retetele! Sunt un mare fan!😁 Dar totodata ador sa invat noi retete de la diferiti chefi! Respect!😊

Rahela Velicu 1

28.12.2018, 10:35

IuliaVăscan 1

12.01.2019, 13:48

Buna ziua,
se poate inlocui pentru aceasta reteta smantana pentru frisca cu frisca UHT (marca hulala)?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella