Marlenka

de deliciousflavours in Prajituri, 13 Iul 2012 | 19809 vizualizari

 

Aceasta nebunie dulce a luat nastere prin anul 2003 in oraselul Frydek-Mistek din Cehia dupa o reteta armeneasca. Eu am ajuns sa o fac, deoarece mai aveam o cutie de lapte condensat si vroiam sa incerc o reteta noua…Ce sa va spun, este o praji cum altfel decat dulceeee ca mierea :) Eu sincer prefer prajiturile mai cremoase, dar este doar parerea mea, celorlalti din familie le-a placut.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru foi:

  • 250 gr zahar
  • 80 gr unt/margarina
  • 2 oua
  • 5 linguri lapte
  • 3 linguri miere
  • 1 lingura cacao
  • 600 gr faina
  • 1 lingurita bicarbonat

Ingrediente pentru crema:

  • 2 oua
  • 30 gr miere
  • 60 gr unt
  • 230 ml lapte condensate
  • 150 gr nuci/migdale/alune macinate

Ingrediente pentru glazura:

  • 75 gr ciocolata
  • 25 gr unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Marlenka:

Faina o amestecam cu bicarbonatul, iar restul ingredientelor se pun pe foc pe baie de aburi si se amesteca pana la omogenizare. Luam de pe foc, lasam putin sa se raceasca, adaugam faina si framantam pana obtinem un aluat usor de modelat. Impartim in 5 parti egale si coacem pe spatele tavii, pe care am uns-o in prealabil cu putin ulei si am presarat faina. Inainte sa introducem in cuptor, intepam usor cu o furculita din loc in loc foaia, pentru a nu se umfla. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute. Cand sunt gata toate foile, le punem deoparte sa se raceasca, iar pana atunci pregatim crema.

Topim untul, separat mixam usor ouale si peste ele turnam untul topit (putin racit) si mierea. Adaugam treptat laptele condensat si punem inapoi pe foc mic. Amestecand continuu lasam sa fiarba pana se ingroasa.

Sa nu va speriati daca vi se pare crema putin lichida, ea nu se ingroasa prea tare, ramane cam de consistenta laptelui condensat.

Impartim crema in 4 parti si umplem foile, peste fiecare strat de crema presaram nuca macinata. Mie mi s-a parut destul de putina crema, de aceea am economisit la inceput, astfel ca la final mi-a ramas sa pun si pe ultima foaie, pe care am

presarat-o cu nuca macina si am stropit din loc in loc cu glazura de ciocolata (topim untul pe baie de aburi, adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam, lasam sa se racoreasca putin).

    Lasati peste noapte intr-un loc racoros si serviti a doua zi, pana atunci foile se vor inmuia si veti putea felia usor prajitura.

 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Marlenka" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (37)

anomisana 1

15.07.2012, 11:23

Nici mie nu-mi plac prajiturile prea dulci, dar arata asa bine, incat am salvat-o la favorite sa o incerc si eu.

deliciousflavours 1

16.07.2012, 15:34

va multumesc tuturor ptr aprecieri si va doresc o saptamana dulce ca Marlenka
liannas: laptele condensat are o consistenta cremoasa si este dulce, nu se poate inlocui cu laptele.

Ralumary 1

20.04.2014, 13:45

am incercat-o de nenumarate ori in diferite feluri.
Dar in comparatie cu Marlenka cumparata foile nu se inmoaie atat cat as vrea eu.
Marlenka din comert ti se topeste in gura.
Poate cineva sa-mi dea vreun sfat?
Poate fac ceva gresit

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Marlenka