Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide

de anca_rm in Prajituri, 4 Mai 2015 | 2739 vizualizari

 

Asa-i ca va plac deserturile din aluat framantat ?
Azi va aduc o reteta de melcisori , cuibi de viespi sau cum Ii se mai spune , dar cu umplutura un pic mai altfel. Am pus in ei ghimbir confiat cu nuca sau stafide cu nuca. Sincer tare mult mi-au placut cele cu ghimbir.
Un alt lucru pe care trebuie sa vi-l spun de la inceput este ca sunt mult mai buni unsi cu untura decat cu unt sau margarina, dar cutia mea de untura era goala , am uitat sa-mi aduc de la mama asa ca am folosit unt.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • - 0.5kg faina
  • -20 gr drojdie
  • -3 linguri zahar
  • -putina sare
  • -coaja razuita de la o lamaie sau portocala
  • -1 lingurita apa de trandafir sau esenta vanilie, rom etc
  • -300 ml lapte sau apa ( e mai bun cu lapte)
  • Pt umplut:
  • -100 gr unt sau untura
  • -100 gr zahar
  • -150 gr nuca
  • -100 gr stafide +10 ml esenta rom
  • -100 gr ghimbir confiat
  • Extra:
  • -1ou
  • -1 lingura apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide:

Intr-un castron mic punem drojdia , o lingura de zahar , o lingura de faina si o dizolvam intr-un pic de lapte caldut. Acoperim cu un prosopel curat si lasam la loc caldut pentru 10-15 minute.

In acest timp cernem faina si o punem intr-un castron mai mare unde vom putea sa framantam. Adaugam restul de zahar, apa de trandafir sau ce esente doriti, coaja razuita de lamaie/portocala  si praful de sare. Amestecam cu mana de cateva ori dupa care in mijlocul fainii facem o mica adancitura. Turnam aici drojdia care s-a odihnit si restul de lapte si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat moale dar care se desprinde de maini.  Atentie la cantitatea de lichid , s-ar putea sa fie prea putin sau prea mult in functie de tipul fainii si de umiditatea ei.Eu am folosit faina 000 de la Dobrogea. Daca e prea moale mai adaugati putina faina , iar daca e prea uscat mai puneti putin lapte .

Framantam bine si apoi lasam la dospit pentru 30 minute la loc caldut ferit de curenti de aer si acoperit.

Pana cand dospeste aluatul pregatim umplutura.

Untul moale sau untura il frecam cu zaharul, nuca o macinam , stafidele le punem la inmuiat in rom iar ghimbirul confiat il taiem feliute subtiri.

Le punem pe toate separat.

Cand aluatul si-a dublat volumul initial ,infainam masa de lucru si taiem aluatul in doua partie egale. Cu sucitorul intindem prima parte de aluat intr-o foaie destul de subtire (cam 0.3 mm), o ungem cu untura/unt frecat cu zahar  presaram deasupra jumate din cantitatea de nuca si punem deasupra stafidele sau ghimbirul taiat . Rulam aluatut , iar cu un cutit bine ascutit taiem din rulada bucati groase cam de 1 cm . Asezam bucatile in tava ca si cum ar fi niste melci .

Procedam la fel si cu restul de aluat si umplem tava mare de aragaz cu melcisori. 

Batem un ou cu un pic de apa rece si cu o pensula ungem melciosorii.

Incalzim cuptorul la 180 grade si dam  tava la cuptor pana cand se rumenesc frumos .

 

 

 

 

TIPS-URI

1

sunt mult mai buni unsi cu untura decat cu unt sau margarina,

Daca ti-a placut reteta noastra "Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert chec pufos din albusuri