Mucenici moldovenesti

de Irina in Prajituri, 16 Mar 2010 | 14723 vizualizari

 

La mine acasa li se zice "Sfinti". Stiu ca a trecut vremea lor, dar abia acum am reusit sa-i public.
E prima oara cand fac si eu mucenici si simteam nevoia sa ma laud....Si mai ales sa vada mama mea care e departe, departe, in tarile calde ...

 

INGREDIENTE

  • 550 g faina alba
  • 25 g drojdie
  • 2 oua( plus un galbenus pentru uns)
  • 150 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 1/2 lgt sare
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 1/2 ceasca smantana
  • esenta de rom
  • 1 zahar vanilat
  • nuca sfaramata
  • miere de albine
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti:

Aluatul l-am facut la masina de paine, drept care am pus intai faina in masina. Am facut plamada din drojdie, 1 lgt zahar si putin lapte caldut si i-am facut culcus in faina. Am lasat-o la crescut 15 min.

Am batut galbenusurile cu zahar si le-am adaugat in vas, apoi esenta de rom si zaharul vanilat, albusurile batute spuma. Apoi am adaugat laptele putin cate putin, untul, uleiul si smantana.

Am programat masina sa framante aluatul, timp in care eu m-am relaxat nitel. Ca sa iasa treaba buna, nu de alta...  Daca aluatul se desprinde usor e gata, daca nu se mai adauga putina faina si se mai framanta. Se lasa la crescut cam 30 min. la cald.

Buuun, trecem la modelare acum:

Am taiat aluatul si am format bilute din care am modelat apoi bastonase. Pe care mai intai le-am rasucit si am format opturile. Pe care le-am asezat intr-o tava pe hartie de copt si le-am uns frumos cu galbenus. Doamne, cat am mai muncit!

Dar si ce buni au iesit...

Am pus tava in cuptorul incins pana s-au rumenit frumos mucenicii. I-am tinut sub observatie tot timpul pentru a nu face vreo boacana si sa ma laud degeaba...

Cand s-au racit putin mucenicii i-am uns bine cu miere de albine si i-am tavalit prin nuca. De obicei am vazut ca se foloseste nuca macinata, dar eu am preferat sa o sfaram doar.

Iata si ce a iesit pana la urma:

 

 

 

 

TIPS-URI

1

laptele se toarna fierbinte peste faina (se opareste faina, asa stiu de la mama) si iese aluatul mai pufos

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

elena1988 1

03.02.2011, 09:52

arata foarte bine, pana acuma am facut numai mucenici cu zeama, dar anul asta o sa fac si asa, abia astept sa vina 9 martie mai ales ca este si ziua mea de nastere

Mitinita 1

08.03.2011, 20:14

oi fi eu singura din romania care n-a mancat mucenici niciodata

cismaru_nicoleta 1

08.03.2011, 22:09

Ei asa da....astia sunt mucenicii care i-am mancat pana acum,ani la rand,bineinteles facuti de mama,eu iar nu am timp nici anul asta sa fac...... ...de cei cu zeama eu nu am auzit pana de curand.. ....dar tre sa incerc si asa sa fac intr-o zi...ce daca nu e 9 martie??... ..fac si din astia si din aia zemosi..

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Mucenici moldovenesti