Prajitura cu mere a bunicii

de GretaRachita in Prajituri, 14 Ian 2014 | 9354 vizualizari

 

Prăjitura aceasta, atât de simpla, atât de banala, dar în același timp atât de buna, de autentica era ca un sărut de bine ai venit acasă din partea bunicii mele (din partea mamei mele - pentru ca eu asa i-am spus mereu - mama). Prăjitura ei cu mere nu lipsea niciodată Lăsând la o parte toate bunătățile pe care mi le pregătea pe când ma întorceam acasă din călătoriile mele lungi cu ansamblul de dansuri populare din care făceam parte, pe când ma întorceam acasă în vacantele universitare și mai târziu în concedii, prăjitura ei cu mere era mereu un bonus, un plus, era acea cireașa de pe tort. Îmi amintesc cum i se lumina fata când eu, odată intrata în casa, îmi începeam descoperirile printre oalele ei, iar ea continua sa îmi dea indicii ca sa îmi ușureze căutările "uita-te și în frigider...ai văzut ce ai în cuptor, ridica capacul de la oala aceea...uita-te și acolo și dincolo...ahhh și ți-am făcut și prăjitura cu mere"...asa se încheia mereu prezentarea. Evident prăjitura cu mere era primul lucru pe care îl gustam, asa din picioare, pe fuga, înainte de a despacheta, de a-mi face dusul, de a ma pune la masa. Era acel ceva ce îmi acoperea mereu golul din stomac după călătoria făcuta.
Am trăit un sentiment frumos acum, când întoarsa acasă, știind ca pe ea nu o voi mai găsi aici, sa găsesc totuși prăjitura cu mere făcuta după rețeta ei (mulțumesc mami). As fi mâncat toată acea prăjitura într-o secunda dar de data aceasta nu pentru a-mi astupa golul din stomac, ci pentru a umple golul din suflet lăsat de dispariția ei. Te iubesc bunica.

 

INGREDIENTE

  • 2 linguri de unsoare
  • 2 oua
  • 1 cana de lapte
  • 3-4 linguri de smântâna
  • 1 praf de copt
  • 700 g faina
  • 1 kg de mere
  • 4-5 linguri de zahar (depinde cat de dulci sunt merele)
  • 1/2 lingurița scorțișoara
  • gris
  • zahar praf
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere a bunicii:

Se amesteca laptele cu unsoarea, ouăle și smântâna  Se adaugă faina împreuna cu praful de copt. Se frământă bine și se da la frigider pentru circa 30-40 minute.

Intre timp se curata merele și se dau prin răzătoare. Se adaugă zaharul și scorțișoara

Aluatul îl împărțim în doua. Întindem prima parte și o punem într-o tava tapetata cu hârtie. Presărăm deasupra gris. Scurgem merele și le distribuim pe foaie. Deasupra merelor presarăm din nou gris pentru a absorbi sucul pe care merele îl lasă. Întindem a doua parte a aluatului și o punem peste mere. Închidem marginile și găurim foaia de deasupra ici, colo cu ajutorul unei furculițe. 

Dam prăjitura la cuptor pentru circa 30-45 de minute, la 180 de grade, cuptor preîncălzit. Dupa ce se răcește o presăram cu zahar și o tăiem.    

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere a bunicii" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (17)

laura_n 1

15.01.2014, 15:46

oohh, m-ai impresionat enorm!

GretaRachita 1

15.01.2014, 23:27

multumesc Laura

Raluca57 1

26.01.2014, 16:37

Emotionanta prezentare! desi sunt la varsta cand as putea fi eu bunica, m-ai impresionat profund, am ochii in lacrimi, parca simt mirosul din bucataria bunicii, din casa ei atat de cu suflet aranjata. Multumesc ca mi-ai facut ziua minunata!!! Raluca

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere