Prajitura Vant spaniol

de Retete cu Margareta Cismasiu in Prajituri, 15 Apr 2015 | 52107 vizualizari

 

Vant spaniol este o prajituta festiva foarte apreciata. De ce ii spune asa? Nici eu nu stiu. E un pic ciudat numele,chiar nu stiu de unde vine. Probabil de la aromele care se imbina placut, ca o boare catalana. Sunt arome de vanilie si ciocolata imbinate in mai multe straturi de foi si crema cu texturi diferite.La baza are un blat de pandispan de cacao peste care este o crema de unt vanilata. Deasupra, foaie de bezea pufoasa peste care este un mousse de ciocolata la fel de pufos. Se termina cu frisca presarata cu fulgi de ciocolata. Curcubeu pe cerul gurii ar spune unii,eu spun vant spaniol pe masa.

 

INGREDIENTE

  • Blat de cacao:
  • 6 oua,
  • 6ling zahar,
  • 4ling faina,
  • 3ling apa,
  • 3ling ulei,
  • 2ling cacao,
  • un praf sare
  • Foaie de bezea:
  • 8 albusuri,
  • 400gr zahar,
  • 1ling otet,
  • un praf sare.
  • Crema de unt:
  • 8galbenusuri,
  • 1praf budinca de vanilie,
  • 8 ling zahar,
  • 2ling faina,
  • 500ml lapte,
  • 250gr unt.
  • Mousse de ciocolata:
  • 300gr smantana pentru frisca,
  • 200gr ciocolata
  • Deasupra:
  • 150gr smantana pentru frisca,
  • fulgi de ciocolata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Vant spaniol:

Blat de cacao:

Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire apoi apa.Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile pana devin o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot .Peste bezeaua formata se adauga galbenusurile,amestecand usor cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.

Foaie de bezea:

Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se bat pana rezulta o bezea tare,care nu curge din vas.Treptat se adauga zaharul si lingura de otet.Se bate pana se topeste tot zaharul si bezeaua e tare.Se tapeteaza aceeasi tava in care s-a copt blatul cu cacao cu hartie de copt si se intinde bezeaua.Se da la cuptor pana capata o culoare maronie deasupra.Se scoate din tava cu tot cu hartia de copt.Se lasa sa se raceasca.

Crema de unt:

Galbenusurile se freca cu zaharul.Se adauga budinca de vanilie,faina si laptele.Se amesteca bine si se pune pe foc amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se freaca spuma si treptat,se adauga crema de budinca,amestecand mereu pana se omogenizeaza.

Mousse de ciocolata:

Smantana se bate pana incepe sa se intareasca.Daca e indulcita,nu se mai adauga zahar.Ciocolata se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga la frisca.Se bate in continuare pana frisca e tare si s-a omogenizat cu ciocolata.

Aranjare:

Pe o tava se pune blatul de cacao peste care se intinde crema de unt.Foaia de bezea se ia cu tot cu hartia de copt si se rastoarna peste crema de unt.Se dezlipeste hartia si se intinde mousse-ul de ciocolata. Se bate restul de frisca si se pune deasupra.Se presara fulgi de ciocolata sau se rade ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Vant spaniol" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (16)

Adi75 1

02.07.2015, 09:58

Arată super ! As vrea sa o fac si eu ... Numai ca au doua întrebări :1 ce dimensiuni are tava 2 un praf de budinca sau un plic si cât ar fi praful o lingura ....? Mulțumesc mult

Retete cu Margareta Cismasiu 1

02.07.2015, 11:38

Am pus un plic de budinca,iar tava e de 20x30cm.

Adi75 1

02.07.2015, 12:48

Mulțumesc ,ești o drăguța !

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si bezea