Racituri cu ciolan afumat

de mihaelar63 in Porc, 14 Apr 2019 | 8353 vizualizari

 

Am vazut eu pe la vecinii nostrii unguri retete cu racitura din ciolan afumat . Asa ceva m-a uimit si mi-a incitat curiozitatea culinara . Bineinteles ca  beneficiarul principal al raciturilor a fost foarte incantat :D Eu am avut emotii ca se va inchega racitura , asa ca am mai pus cativa sorici proaspeti de porc .

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan afumat de casa -aproximativ 1.5kg
  • cativa sorici proaspeti de porc
  • 1 ceapa rosie
  • 1 morcov
  • 1 tija telina
  • 1 caciulie usturoi
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingurita boabe piper negru
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Racituri cu ciolan afumat:

  1.  Pentru inceput am oparit ciolanul afumat si soricii cu apa clocotita . Am aruncat apa .
  2. Se curata ceapa , morcovul si se spala .
  3. Caciulia de usturoi ramnr fara primul strat de foi si mustata . Splati impreuna cu tija de telina .
  4. Se pun la fiert in oala sub presiune ciolanul, legumele , usturoiul , piperul si foaia de dafin .
  5. Apa trebuie sa depaseasca cu foarte putin ingredientele din oala .
  6. Nu este nevoie de sare , ciolanul crud a fost tinut in saramura si apoi afumat .
  7. Eu am fiert  timp de 90 minute la foc mic .
  8. Se scoate capacul respectand regulile de protectie .
  9. Strecurati zeama cu ajutorul unei  site .
  10. Carnea  este bine fiarta incat cade de pe oase . Soricul de pe ea este moale si gelatinos .
  11. Am distribuit carnea si bucatile de morcov in patru boluri . Probabil ca aveam ,, marfa"' si de vreo sase daca nu se manca carnea calda [ a fost delicioasa :D ]
  12.  Zeama am last sa se raceasca pe balcon .
  13. Dupa racires-a format o pojghita de grasime pe care am adunat-o cu usurinta cu ajutorul unei spumiere .
  14. Se pune la fiert din nou zeama pana scade la jumatate .
  15. In acest moment fac proba inchegarii : pun pe o farfurioara o lingura de zeama si o scot afara pe pervaz daca este rece .
  16. In caz ca zeama nu se incheaga mai fierb si las sa scada putin .
  17. Se toarna zeama peste carne in boluri si se pune  sa se inchege  la loc rece .
  18. La servire folositi lamie ,hrean razuit in otet , piper , boia rosie dulce sau iute .

                                      Pofta buna !!!!

TIPS-URI

1

Daca credeti ca ciolanul afumat este prea sarat il puneti cateva ore in apa rece . Schimbati apa de cateva ori ca astfel sa se desareze .

2

Reteta originala ungureasca prevede si chimen , nucsoara , ghimbir .c u proxima ocazie ma voi aventura sa o incerc si astfel :D

Daca ti-a placut reteta noastra "Racituri cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Varza calita cu piept de porc afumat