Sarmale muntenesti

de Toamna07 in Mancaruri cu carne, 14 Dec 2012 | 8821 vizualizari

 

Copilaria redevine din ce in ce mai apropiata cu cat ne apropiem de iarna,in special de Craciun,de care ne leaga foarte multe amintiri frumoase.Amintirile incep de la pregatirile pentru Craciun si continua cu acea atmosfera de fiori,de asteptare,de dorinta,de surpriza pe care o aduce noaptea Craciunului.
Craciunul inseamna inainte de toate,miros de brad ,de cozonac,de sarmale.:)
Va propun o reteta de sarmale muntenesti pe care mama mea o prepara de ani multi.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 80 de sarmale:

  • 1,5 kg carne de porc tocata
  • foi de varza acra
  • 1 litru suc de rosii gros
  • 2 linguri de bulion
  • sunculita taraneasca
  • 400 g orez spalat si scurs
  • 2 cepe medii
  • cimbru,sare,piper,boia de ardei iute
  • crengute de marar uscat
  • frunze de dafin
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale muntenesti:

Mod de preparare:

Intr-o tigaie incingem putin ulei si calim usor ceapa tocata marunt,adaugam orezul,cimbru,sare si piper.Amestecam pana cand bobul de orez incepe sa se umfle.Peste aceasta compozitie punem cele doua linguri de bulion diluate in 1/2 cana de apa.Mai invartim putin lingura de lemn prin tigaie si dam la o parte sa se raceasca putin.
Adaugam orezul calit peste carnea tocata,punem si o cana plina de suc de rosii si amestecam compozitia.
Pentru a rezulta niste sarmale cu o compozitie pufoasa,nu cimentoasa, este nevoie sa adaugam suc de rosii cat este necesar ;pentru a simti carnea moale dar legata.

Asezonam carnea dupa gust si incepem sa formam sarmalutele.Luam carne cu o lingura si o punem in capatul  foitei de varza.Infasuram ruloul si la capete inchidem impingand cu degetul varza,spre interiorul sarmalei.
Daca varza este prea sarata,chiar si dupa spalare,avem grija sa adaugam mai putina sare la compozitie!
Daca foita de varza are pre multe nervuri(este cotoroasa) si nu reusiti sa infasurati,presati-o  usor cu un facalet.

Resturile de varza se toaca si se pun pe fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele.Peste ea adaugam felii subtiri de sunculita si apoi asezam un strat de sarmale.Stropim cu suc de rosii si presaram crengute de marar uscate,frunze de dafin.Continuam cu varza tocata,marar,sunculita,sarmale si suc de rosii.Putem inchide cu un ultim strat subtire de varza tocata.

Amestecam suc de rosii cu apa si adaugam peste sarmale,aproape sa le acopere.
Punem cratita pe aragaz pana incep sa fiarba apoi le dam la cuptor incins .
Dupa o ora scoatem o sarmaluta si o probam cu furculita;daca se rupe usor si ingredientele din interior sunt moi sunt gata.

Sunt exceptional de bune,se topesc in gura.:)

Pofta buna !

Sa aveti parte de sarbatori ca-n povesti alaturi de familie, pentru ca nimic nu se sarbatoreste in singuratate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale muntenesti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Racituri de cocos