Sfintisori moldovenesti

de Geanina87 in Dulciuri, 16 Mar 2016 | 6135 vizualizari

 

Din pacate abia acum mi-am facut timp sa postez reteta...Aluatul poate fi folosit cu succes si la placinta cu branza ("Poale-n brau") si spun asta pentru ca am probat. ;) Au fost primii mei sfintisori si cu siguranta nu ultimii ;) Au iesit asa de pufosi incat m-au convins ca sunt cei mai buni.Reteta e luata de pe www.bucatariairinei.ro. 

 

INGREDIENTE

  • 1.2 kg faina
  • 35 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite sare
  • 3 oua+ 1 ou pt.uns
  • 200 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie
  • 400 ml lapte
  • 100 g unt topit
  • miere
  • nuca macinata
Portii: 11
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sfintisori moldovenesti:

Am cernut faina, am facut o gaura in mijloc si am pus drojdia (dizolvata in 2 linguri de zahar si 2 linguri de lapte), sarea,zaharul,zaharul vanilat, ouale si coaja de citrice. Am inceput sa framant turnand putin cate putin din laptele cald.

Cand incepe sa se formeze aluatul, se incorporeaza si untul topit.Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut la loc cald aprox. o ora.

Eu nu am impartit aluatul in parti egale, ci am luat cu mana cate o bucatica si am rulat pana s-a format un snur lung pe care l-am indoit,apoi l-am impletit in doua si am unit capetele pana a iesit un colac.Am rasucit colacul si astfel a luat forma de cifra 8.

Mie mi-au iesit 11 mucenici mari, dar daca ii faceti mai mici,vor iesi mai multi. Se acopera cu o folie si se lasa la crescut inca 30 minute.

Preincalzim cuptorul la 180 g si coacem sfintisorii (unsi cu ou) pentru 30-35 min pana cand se rumenesc frumos. Imi pare rau ca nu i-am fotografiat imediat cand i-am scos din cuptor. Aratau demential, iar de miros, nici nu vreau sa mai vorbesc :)) .I-am uns cu miere si am presarat nuca macinata din abundenta.

TIPS-URI

1

Mie nu imi plac insiropati, dar pentru amatori, se pot insiropa dupa preferinta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Mucenici moldovenesti- Reteta Video