Socata

de mirela0911 in Bauturi, 28 Mai 2018 | 4157 vizualizari

 

Pentru ca este sezonul socului, profitam din plin de aceste plante aromate, iar socata este pe cat de delicioasa si aromata pe atat de racoroasa, acum cand este foarte cald.
Se poate lua si la picnic, pastrata la rece si care sa potoleasca setea. 
"Picnicul bucatarasilor"
 

 

INGREDIENTE

  • 8 litri apa
  • 1 kg zahar
  • 10-12 flori de soc mai mari
  • 3-4 lamai bio
Portii: 8
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Socata:

Pentru aceasta cantitate este nevoie de un borcan de 10 litri. Daca nu aveti borcan asa mare, se poate folosi o oala de 10 litri (cum e si cazul meu). 

Intr-o oala mai mica se pune pe foc 3 litri de apa impreuna cu zaharul si zeama de la o lamaie. Se lasa sa fiarba 15 minute pentru a se transforma zaharul in zaharuri mai simple si care va fermenta mai repede. 

Se toarna in oala de 10 litri si se completeaza cu restul de apa rece. Se adauga apoi zeama de la 2 lamai iar o lamaie se taie in felii si se pun asa in oala.

Florile de soc se clatesc usor in apa rece pentru a scapa de eventualele mici insecte apoi se pun in oala. Se amesteca cu o lingura de lemn apoi se acopera cu un tifon. Se lasa 3-4 zile pentru a fermenta, amestecand de 3-4 ori pe zi in lichid.

Cand este gata, se strecoara prin tifon dublu, se toarna in sticle, se dau la rece dupa care se poate servi. Este foarte buna, aromata si racoroasa.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Daca doriti o cantitate mai mica, cantariti ingredientele proportional cu vasul in care veti pune socata la fermentat.

2

Eu am folosit o oala de 10 litri si a iesit perfecta socata!

3

Se poate servi cu cuburi de gheata si cateva frunze de menta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Socata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Rocsi 1

29.05.2018, 21:19

Chiar aseara am desfacut ultima sticla! Prea, prea buna este!

dantes 1

31.05.2018, 16:57

Buna si sanatoasa!

Panacris 1

19.05.2019, 16:50

Acum pun si eu de socata! P.S. Tot in borcan de 10 000 de ml ))

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Socata reteta bunicii