Tort cu bezea si crema de vanilie

de La Ancuta in Torturi, 11 Dec 2012 | 19594 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • Foaie de bezea:
  • 7 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1 lingura faina
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • Crema:
  • 7 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri amidon
  • esenta de vanilie (eu am folosit 1/2 fioala)
  • 250 g unt
  • Pentru ornat:
  • frisca si bomboane
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu bezea si crema de vanilie:

Pentru prima foaie mixam bine 2 albusuri cu un praf de sare apoi adaugam 2 linguri de zahar si mixam pana se topeste. Adaugam cele 2 galbenusuri si mixam dupa fiecare. Amestecam 2 linguri de faina cu o lingura de cacao si o incorporam usor in compozitita de oua.

Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit timp de 12-15 minute, sau pana trece testul scobitorii. Scoatem foaia pe un gratar de bucatarie si o lasam la racit apoi indepartam hartia.
La fel procedam si cu restul ingredientelor si mai coacem o foaie.

Pentru blatul de bezea mixam bine albusurile cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste si spuma luceste. La final adaugam nuca prajita si macinata amestecata cu faina. Amestecam usor, pana se incorporeaza. Punem bezeaua in tava (aceiasi in care am copt si foile) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc mic, pana se rumeneste usor deasupra. Scoatem apoi din tava si lasam bezeaua sa se raceasca.

Ne ocupam apoi de crema. Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. 400 ml de lapte ii punem pe foc la incalzit. Dizolvam amidonul in cei 100 ml de lapte rece ramas apoi il adaugam peste laptele cald. Aceasta compozitie o turnam apoi in fir subtire peste galbenusurile mixate.

Punem compozitia de foc mic (in oala cu fund dublu sau pe abur) si amestecam pana se ingroasa. Dam deoparte, acoperim cu folie, in asa fel incat folia sa atinga suprafata budincii (astfel nu va face coaja deasupra) si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit adaugam esenta de vanilie.

Separat mixam untul, la temperatura camerei, pana devine spuma apoi adaugam treptat budinca de vanilie. Mixam bine pana obtinem o crema fina.

Pe un platou asezam o foaie apoi intindem jumatate din crema. Acoperim cu blatul de bezea si intindem restul de crema iar apoi punem si ultima foaie.

Ornam dupa preferinte si pricepere. Eu am ornat cu frisca si bomboane, la marea viteza pentru ca soseau invitatii :D.

Sursa de inspiratie

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu bezea si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu lamaie Dukan