Tort cu cafea si glazura de ciocolata

de simona72 in Torturi, 5 Aug 2016 | 5625 vizualizari

 

„Din dragoste pentru cafea” cam asa ar trebui sa se numeasca tortul asta. Ador cafeaua, ma culc si ma trezesc cu gandul la ea:)) Ador diminetile cand imi savurez cafeaua, ador mirosul cafelei proaspat macinate, prima gura de cafea este ca si prima gura de aer pe care o iei dupa ce te-ai scufundat in apa:)) Gata, gata!!! Ati prins ideea, da?
 
De mult mi-am dorit sa dau nas in nas cu un cafegiu, un specialist, un om care stie totul despre cafea. Nu doar cum se prepara cafeaua, ci cum se depoziteaza, cum se prajeste,tot  procesul tehnolologic de desfasurare pana la prepararea cafelei…Am dat peste un astfel de om la mine in oras, o doamna, care de curand a deschis o mica cafenea. Intr-una din zile am ajuns si la magazinul cu pricina, iar daca mi-a fost greu sa ajung si mai greu mi-a fost sa plec:)) mai ales ca doamna cu pricina a fost dispusa sa-mi arate si sa-mi povesteasca cat mai multe despre pasiunea ei pentru cafea. Am plecat acasa cu doua pungulite cu cafea boabe pe care urma sa le savurez la domiciliu…Si daca tot aveam o astfel de cafea de calitate am zis ca e momentul oportun sa fac un tort cu cafea, desigur. Tortul a iesit unul sublim, aroma cafelei se simtea atat in blat cat si in crema. In blat am folosit cafea proaspat macinata, in crema am folosit cafea expresso, iar la final am imbracat tortul intr-un ganache de ciocolata.

 

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 4 oua mari
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri cafea boabe proaspat macinata(tonuri: vanilie bourbon, fructe, caramel, nuci)
  • 1 lingura cacao neagra
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru insiropat blatul: 1 cafea expresso lunga
  • Pentru crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 cafea expresso scurta
  • 1 lingura gelatina granule
  • Pentru glazura:
  • 100 gr ciocolata amara
  • 100 gr ciocolata cu lapte si alune
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru decor:
  • Cacao neagra, bombonele, boabe de cafea trase in ciocolata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu cafea si glazura de ciocolata:

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu praful de sare timp de 2 minute. Se adauga cate o lingura de zahar si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma. Se adauga cate un galbenus, se mixeaza dupa fiecare pana la incorporare. Se amesteca faina cu praful de copt, cafeaua macinata, cacaoa. Se adauga ingredientele uscate la cele umede, se amesteca cu mixerul la viteza cea mai mica sau cu o spatula. Se pune aluatul intr-o tava de 24 cm(din silicon am folosit eu) cu fundul captusit cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la 175 grade pentru 25-30 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se inlatura hartia de copt si se lasa sa se raceasca complet. Se taie blatul in doua, obtinand doua foi.

Pentru crema: cele doua galbenusuri se amesteca cu zaharul. Se mixeaza pe baie de aburi pana se topeste zaharul, aproximativ 15-20 minute. Gelatina granule se pune la hidratat in cafeaua rece. Dupa 10 minute se pune pe flacara foarte mica pana gelatina este dizolvata. Se adauga la crema de galbenusuri. Se adauga mascarponele si se mixeaza usor pana la incorporare. Se da crema la congelator pentru 15 minute. Eu am lucrat cu congelatorul din criza de timp, se poate da si la frigider, dar atunci lasati putin mai mult…

Asamblare: se insiropeaza primul blat cu jumatate din cafeaua pregatita si racita. Se adauga jumatate de crema, se intinde si se uniformizeaza crema. Se pune al doilea blat, se insiropeaza cu restul de cafea. Cele doua tipuri de ciocolata se rup in bucati, se adauga smantana pentru frisca si se topeste pe baie de aburi. Ciocolata astfel topita se toarna peste tort, doar jumatate, pana se imbraca toata suprafata in ciocolata lasand sa curga si pe margini. Ciocolata ramasa o dam la congelator pentru 15 minute. Mixam ciocolata racita pana capata consistenta. Cu acest ganache imbracam marginile tortului.

Pentru decor: am pudrat tortul cu cacao, am trasat linii cu ajutorul unui instrument de taiat pizza, am folosit boabe de cafea trase in ciocolata, bombonele. Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu cafea si glazura de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

RuxyRux 1

31.08.2016, 22:18

Minunat tort...si experienta...si mie mi s-a intamplat draga mea...arata fabulos tortuletul tau!

mihaelar63 1

03.09.2016, 00:41

Este un adevarat regal sa intalnesti asemenea oameni pasionati .Cu mare placere as gusta o cafeluta in cafeneaua respectiva . Poate ne dam candva intalnire P.S. La tort nu renunt

dantes 1

04.09.2020, 10:22

Delicios!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort cu lamaie,portocala si ciocolata neagra