Tort de ciocolata cu blat de caise

de Doinavar in Torturi, 16 Feb 2013 | 7033 vizualizari

 

De ziua lui Andrei am facut un tort de ciocolata, iar in blat am folosit gem de caise (din camara). Le-a placut la nebunie lui Andrei si prietenilor lui. O data implineste baiatul mamei 30 de ani. La Multi Ani!

 

INGREDIENTE

pentru blat:

  • 1 borcan de 370 g gem de caise
  • 3 oua mari
  • 100 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 170-200 g faina (depinde cat e gemul de gros)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1,5 plic praf de copt
  • 5 ml esenta de rom, coaja rasa de lamaie

pentru crema:

  • 500 ml frisca proaspata
  • 500 g ciocolata neagra
  • 200 g unt (margarina)
  • 5 ml esenta de rom

pentru decor:

  • 50 g ciocolata alba
  • 50 g frisca
  • 20 g nuci macinate

pentru insiropat:

  • 2 linguri zahar
  • 5 ml esenta de rom
  • 10 g unt (margarina)
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata cu blat de caise:

Puneti intr-un castron gemul, galbenusurile, zaharul vanilat si praful de copt, apoi amestecati cu uleiul si laptele. Adaugati esenta de rom, 1 lingurita coaja rasa de lamaie si faina, amestecand cu un tel sub forma de para, ca sa obineti un amestec ca o smantana groasa. Cantitatea de faina depinde de consistenta gemului. Adaugati si albusurile batute spuma foarte tare cu un praf de sare si amestecati usor cu telul de jos in sus pana se incorporeaza spuma.

Turnati amestecul intr-o forma de blat unsa si tapetata cu faina si dati blatul la cuptorul preincalzit (180 grade Celsius) la foc mediu pentru 40-45 de minute.

Crema se prepara foarte rapid si usor, dar trebuie facuta cu o zi inainte, ca sa se intareasca la frigider. Puneti intr-o craticioara, la foc mic, frisca nebatuta, iar dupa cateva minute, cand se incalzeste, adaugati toata ciocolata rupta in patratele si amestecati cu un tel micut pana se topeste. Adaugati margarina taiata bucati si esenta de rom, amestecand in continuare cu telul. Dupa vreo doua minute luati craticioara de pe foc si amestecati in continuare pana omogenizati perfect crema. Este moale, dar se intareste perfect in cateva ore la frigider.

Taiati blatul transversal, insiropati prima jumatate cu un sirop obtinut din zaharul ars peste care puneti 70-80 ml apa si esenta de rom, apoi lasati pe foc pana se dizolva zaharul. Ungeti cu jumatate din cantitatea de crema, acoperiti cu a doua felie de blat, insiropati si ungeti tortul cu restul de crema deasupra si de jur-imprejur.

Amestecati frisca si ciocolata alba pe foc, la fel cum ati procedat cu cealalta, omogenizati cu margarina si asa calda cum este puneti-o intr-o forma de ornat sau intr-o seringa si trasati pe tort doua-trei cercuri concentrice. Cu o furculita pieptanati radial din centru spre margini si invers pana obtineti modelul dorit deasupra.

TIPS-URI

1

Crema alba ramasa amestecati-o cu crema de ciocolata neagra ramasa si mai ornati cu floricici de jur imprejur, dupa imaginatia dumneavoastra, pe laterale tapetati cu nuca macinata.

2

Daca doriti, puteti infige in mijloc o patratica de ciocolata alba, jeleuri colorate, margelute, etc.

3

Puteti folosi ce gem aveti, nu neaparat de caise. Va fi la fel de bun. Decorati dupa inspiratie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata cu blat de caise" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Raza de soare cu migdale