Tort din fructe si blat cu nucă

de gratziela in Torturi, 7 Mai 2011 | 6902 vizualizari

 

Deşi îmi plac foarte mult dulciurile, ocolesc pe cât posibil cremele mai grele (care nu prea fac bine la siluetă, nu-i aşa?).
Un tort minunat, cu un blat pe care îl face mama mea de foarte mulţi ani este acesta, pe care l-am adaptat.

 

INGREDIENTE

  • 4 ouă
  • 300 gr. zahăr
  • 10 linguri apă
  • 1 praf de copt
  • 100 gr. nuci măcinate
  • 200 gr. făină
  • 4 clementine
  • 3 pere
  • 10 linguri zahăr pentru glazură
  • 10 linguri zahăr pentru sirop
  • 250 ml apă
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort din fructe si blat cu nucă:

Pentru început trebuie să faci blatul, care este foarte uşor de făcut: mixezi cam ½ oră 4 ouă întregi cu 300 gr. zahăr, după care adaugi 10 linguri de apă rece (câte două, alternind cu mixajul).

Macină nucile şi adauga-le împreună cu praful de copt şi făina.

Într-o tavă pentru tort (eu am nişte vase care pot fi folosite şi la cuptor şi pe foc, cu mânere detaşabile), faci  o glazură din zahăr ars, după care, tapetezi bine pereţii.

Acum curăţă de coajă şi cotor perele, după care le tai în rondele. Ai grijă, dacă îţi plac , poţi să cureţi una în plus căci sigur vei gusta din aceste rondele zemoase şi parfumate!

Curăţă de coajă şi sâmburi clementinele şi le amesteci cu perele, după care  aşezi jumătate peste glazura de zahăr.

Răstoarnă în tavă jumătate din cantitatea de blat, apoi restul de fructe şi la sfârşit ce a mai rămas din aluatul de blat.

 Pregăteşte cuptorul, încălzeşte-l la 165°C (mediu spre mic la gaze), şi coace 50 minute.

 În timp ce se coace, faci un sirop din 250ml apă şi 10 linguri de zahăr,esenţe de rom şi vanilie. După ce ai scos din cuptor, laşi cam 10 minute să se răcorească, după care răstorni siropul.

Cât este fierbinte, răstoarnă cu grijă pe pe un platou, tava cu gura în jos, şi lasă aşa până se desprinde. Normal, ar trebui să se desprindă uşor datorită sosului de zahăr ars.

 Nu simţi un miros pe care l-ai întâlnit parcă cândva în bucătăria mamei, sau poate îţi trezeşte amintiri dulci din copilărie? Nu este o iluzie, sau o părere, este mirosul de zahăr ars care parcă îţi aduce aminte de vata de zahăr şi leagănul cu căluţi care parcă te îndemna să intri în aventura copilăriei tale! Este mirosul de fructe coapte pe care bunica le mângâia cu toată dragostea ei pentru tine.

Şi nu uita, parfumul copilăriei este prima dragoste ce-o împărtăşeai unei vrăbiuţe grăbite, unui pisoi jucăuş ce-şi încolătăcea torsul dulce de şireturile desfăcute şi de borcanul cu dulceaţă, comoara clipelor dulci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort din fructe si blat cu nucă" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert tort Fanta