Tort “Medovik” a la Natalia

de Bucataras in Torturi, 29 Apr 2009 | 58272 vizualizari

 

Vreau sa particip la concurs cu o reteta de tort. Semnatura de pe poze imi apartine, iar reteta am publicat-o mai demult pe forumul desprecopii.com, apoi pe blogul personal.
Tort “Medovik” (adica tort cu miere, reteta ruseasca).

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 2-3 oua
  • 1 pahar de zahar (200 g)
  • 2-3 linguri pline cu miere
  • 60 g margarina
  • 1 lingurita cu putin virf de bicarbonat de sodiu
  • faina cit cuprinde (cam 3-4 pahare)
  • Pentru crema:
  • 1.5 kg smintina fermentata (acrisoara), cantitatea este minima, recomandarea e sa aveti 2 kg de smintina
  • * Merge si smintina dulce de frisca, dar cu cea clasica foile se inmoaie mai bine, datorita continutului mai mare de zer
  • 1 pahar zahar
  • nuca macinata si/sau lamiie
  • vanilie
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort “Medovik” a la Natalia:

Intr-un ibric se bat impreuna ouale, zaharul, margarina si mierea. Se pune la bain-marie si se amesteca pina incepe sa fiarba apa, iar zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Intr-un bol se pune faina (nu toata, cam 2-3 pahare), se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza.

Se framinta si se adauga faina, cit sa iasa un aluat ca plastilina (merge de minune framintatul in masina de piine, programul “aluat de taitei”, in acest caz se procedeaza astfel: se toarna amestecul fierbinte in cuva masinii si se porneste framintatul, adaugindu-se faina pe parcurs, pina aluatul capata consistenta potrivita).

Se imparte in 10 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca. Se taie foaia cu o forma rotunda sau patrata (de ex. cu un platou), se ia de pe masa si se transfera pe tava (in care se pune hirtie de copt). Resturile de la taiat se pun si ele in tava, dupa ce se vor coace, se macina la robot, ca sa se orneze tortul cu firimiturile.

Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv citeva minute, cit sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor. Foile se pot decupa si imediat dupa copt, cit sint inca moi. Dupa ce se racesc, devin crocante.
Tip: aluatul se intinde mai usor cind e cald. Daca s-a racit intre timp, e suficient sa se incalzeasca fiecare bucata de aluat cam 10 secunde la microunde, inainte de a fi intinsa.

Pentru crema se bate smintina cu zaharul si se adauga, dupa preferinte, nuca macinata sau lamiie data prin masina de tocat, sau vanilie.

Pentru asamblarea tortului, se ung foile din belsug cu crema si se pun una peste alta. Nu se apasa cu nimic, foile se voi inmuia de la crema si se vor aseza ele singure. Resturile de blat coapte se macina in robot si se orneaza tortul cu ele, de preferat a doua zi.
Se poate tapeta o oala cu folie si sa se asambleze tortul in ea, ca sa nu se scurga crema dintre foi. A doua zi se rastoarna tortul pe platou si se orneaza.

Desi reteta cere timp destul pentru a fi preparata, merita sa o incercati, iese un tort absolut delicios.

Natalina N.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort “Medovik” a la Natalia" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort de Craciun