İzmir köftesi

de JustLoveCookin in Oaie, 29 Dec 2010 | 12052 vizualizari

 

Una din mancarurile mele preferate si un gen de mancare tipic zonei Izmir, renumita cu frumusetea femeilor…Nu as putea explica chestia asta,insa in Izmir intr-adevar majoritatea femeilor sunt foarte frumoase.Sa fie din cauza acestor köfte? Nu prea cred,insa un lucru e sigur,sunt bune.Recomand calduros si continuu maratonul de retete cu specific turcesc.

 

INGREDIENTE

  • 500 g carne tocata preferabil de miel (nici foarte grasa insa nici macra)
  • 1 ceapa
  • 1/2 legatura patrunjel
  • cateva frunze menta (optional)
  • pesmet
  • sare,piper
  • 4 cartofi
  • 3 rosii
  • 1-2 linguri bulion concentrat (nu suc de rosii)
  • 250 ml apa
  • ulei
  • oregano
Portii: 5
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA İzmir köftesi:

In carnea tocata fin punem ceapa data prin razatoare sau tocata si ea la fel de fin,sarea,piperul,putin oregano si pesmetul.

Framantam bine apoi luam bilute cam de marimea unei nuci mai mari,le facem intai rotunde,apoi le rotim intre palme pentru a le alungi.Cum in partea de sus va iesi putin mai subtire,e deajuns sa le intoarceti cu josul in sus si sa le mai rotiti de cateva ori.Vor iesi egale.

Pregatim sosul: Intr-o cratita punem 3-4 linguri de ulei si 1-2 linguri de bulion cat mai concentrat.Punem pe foc si lasam sa se incalzeasca impreuna,amestecand mereu,pana va incepe sa bolboroseasca bine iar uleiul va avea culoarea rosie. Acum adaugam un piureul de rosii.Cele 3 rosii le decojim,le scoatem semintele si le dam prin razatoare.Pot fi inlocuite si cu suc de rosii insa se va  simti diferenta (pentru cine cunoaste originalul).Punem sare,piper si 1 lingurita de  oregano.Tinand cont ca nu vom pune sare peste cartofi,putem face sosul sarat.Isi vor lua sarea din sos.Mai adaugam si 250 ml de apa si lasam sa fiarba putin. Curatam cartofii si ii taiem in 4 pe lungime,sau in 6 daca sunt prea grosi.Ideea e ca  toate ingredientele sa aiba cam aceeasi marime.E o chestie estetica si conteaza si poate schimba si timpul de  gatit.

Asezam cartofii in tava,peste ei asezam köfte-lele,(turcii pun si felii de rosii si ardei gen capia,eu am sarit peste partea asta,voi puteti insa sa o faceti,iese si mai bun) apoi cu o lingura luam uleiul de deasupra sosului si il imprastiem cu rabdare peste  legume si köfte.Asta ajuta mult la aspectul final,nu se vor parli,ci se vor rumeni ingrentele ramase deasupra.Mai imprastiem si putin sos cu lingura,apoi cel ramas il turnam in mijloc.

Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade , timp de 45-50 minute.Depinde mult de cuptorul fiecaruia,insa atunci cand cartofii sunt bine copti e gata totul.Incercati cu un cartof si va veti da seama.

Cam atat…Rezultatul? O bunatate !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "İzmir köftesi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

aziz 1

31.12.2010, 15:01

confirmare la confirmare (mihaela jo)delicioasaaaa

alexana2008 1

07.08.2011, 15:23

excelent!
ador mancarea turceasca...libaneza...in general mancarea orientala
spune-mi te rog daca pot folosi kafta.

Rahela Velicu 1

27.10.2018, 23:42

Arata super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Köfte