Alimente pentru dinti sanatosi

Postat de SanatateAcasa in Alimente pe 8 Feb 2012, 21:36

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza
Alimente pentru dinti sanatosi

Specialistii ne recomanda o alimentatia sanatoasa, echilibrata, caci numai asa se poate obtine un zambet sanatos si frumos. Sedintele de la infrumusetare din cabinetele profesioniste sunt o alternativa pe termen determinat, insa alimentatia sanatoasa garanteaza efecte durabile. Astfel, trebuie evitate dulciurile, zaharul, sucurile carbogazoase, alimentele foarte dure, lipicioase.

Iar pentru un zambet alb, trebuie evitate alimentele care pateaza dintii, respectiv vinul rosu, sucurile carbogazoase, cafeaua, ciocolata etc.

Stabilind inca de la inceput alimentele care ataca dintii si grabesc aparitia cariilor, care duc la caderea acestora, morcovii, merele, gutuile, perele, telina, fructele si legumele proaspete, dure, consumate dupa masa, ajuta la curatarea dintilor. Acestea inlocuiesc periajul in lipsa acestuia.

O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina multe portii de fructe, legume, vegetale si salate proaspete. Acestea confera organismului vitamine, minerale si antioxidanti.

Lactatele si ouale sunt surse bune de calciu. Acestea remineraliezeaza dintii, ii mentin sanatosi si scad riscul dezvoltarii cariilor. Laptele este o sursa buna de vitamine, minerale, mai ales calciu, este totodata si o bautura racoritoare.

Citricile sunt recomandate gratie continutului ridicat de acid ascorbic. Acseta curata dintii, ii degreseaza si inaltura petele. Iata de ce dupa ce mancan citrice avem tendinta sa spunem ca dintii sunt mai curati, mai albi. In realitate, ei devin mai albi.

Betigasele de telina (celery) si morcovi sunt atat gustari sanatoasr, cat si solutii rapide pentru curatarea dintilor. Morcovii ar trebui consumati dupa ce s-a servit ceva lipicios: dulciuri, mamaliga, piure etc.

Dar alimentatia sanatoasa trebuie completata de obiceiuri sanatoase: periajul dintilor dupa fiecare masa, folosirea atei dentare care inaltura resturile de mancare mai dure, a apei de gura. Evitarea folosirii dintilor, incisivilor, pentru a deschide dopuri de stricla care nu deschid atat de usor, duc la tocirea sau chiar ruperea dintilor. Evitarea spargerii intre dinti a nucilor, semintelor foarte dure, cuburilor de gheata din bauturi-pot provoca fisuri sau ruperi la nivelul dintilor, ducand in timp la degradarea acestora sau chiar la pierderea lor. Evitarea mancarurilor foarte reci sau foarte calde, a carora temperatura afecteaza smaltul dintilor.

 

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola