Retete culinare din Grecia

Retete traditionale din Grecia

In lunile insorite si calduroase avem nevoie de preparate usoare si gustoase. Inspirati-va din retetele traditionale din Grecia: preparate cu pui, vita sau somon, adaugand o garnitura cu masline, orez sau salata de legume proaspete si racoroase.


Descoperiti gusturile grecesti

Retetele grecesti impartasite de bucatarasii nostri grozavi sunt cu siguranta o incantare pentru orice gurmand: dietetice, gustoase si usor de preparat!

Placinta cu spanac si branza – Spanakopita (video)

Postat de: Doinavar

Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni... Citeste continuarea

Creveti saganaki

Postat de: doralinda72

Crevetii ii curatam doar de coaja, lasam capul si coada si ii clatim putin in apa rece. Intr-o cratita incalzim 2 linguri de ulei si apoi punem la calit ceapa pana se inmoaie putin, dupa care... Citeste continuarea

Chiftelute pe gratar

Postat de: doralinda72

Umezim painea si apoi o stoarcem si o sfaramam, lasand-o intr-un vas unde vom pune carnea si restul de ingrediente. Indicat e, sa lasam utin la frigider ptr a se impregna mai bine carnea cu restul... Citeste continuarea

Prajitura cu crema ricotta

Postat de: doralinda72

Batem cu mixerul untul topit cu zaharul, adaugam galbenusurile cate unul pe rand, vanilia si continuam sa mixam pana devine o compozitie spumoasa. Adaugam ciocolata, amidonul si apoi faina... Citeste continuarea

Chocolatopita (placinta de ciocolata)

Postat de: doralinda72

Bateti cu mixerul ouale cu zaharul pana se topeste si adaugati faina. Intr-o craticioara puneti untul  impreuna cu ciocolata facuta bucati si lasati sa se topeasca la foc mic amestecand... Citeste continuarea

Salata de dovlecei

Postat de: doralinda72

Daca aveti aparatul cu aburi, e mai indicat sa fierbeti dovleceii la aburi, isi pastreaza vitaminele , daca nu, ii fierbeti intr-o craticioara cu capac cca 10-15 min. Dupa ce au fiert (intregi),ii... Citeste continuarea

Chec cu portocale

Postat de: doralinda72

Batem cu mixerul la o viteza rapida untul, zaharul pudra, vanilia si coaja rasa, pana se face spuma. Incetinam viteza de la mixer si punem ouale si sucul de portocale si continuam ptr inca cca 5... Citeste continuarea

Salata de sfecla rosie

Postat de: doralinda72

Taiem cubulete mici sfecla, taiem usturoiul felii subtiri si amestecam totul cu uleiul si otet. Asezonam dipa gust, nu e nevoie sa puneti exact otetul care am scris!   Citeste continuarea

Placinta dulce de dovleac

Postat de: doralinda72

Curatam de coaja si razuim dovleacul, lasand apoi in putina apa ca sa se inmoiae dupa care stoarcem bine. Amestecam intr-un vas dovleacul cu zaharul, grisul, ouale di smantana. In alt vas mai mic,... Citeste continuarea

Lasagna cu spanac

Postat de: doralinda72

Tocam cu mixerul dar nu prea marunt prazul si ceapa si calim in putin ulei. Spanacul, il frecam cu putina sare si stoarcem de zeama si mai lasam putin la scurs. Cand s-au calit prazul cu ceapa,... Citeste continuarea

Chec alb-negru

Postat de: doralinda72

Punem intr-un vas primele sase ingrediente si amestecam usor cu o lingura, apoi amestecam cu mixerul la o viteza mare pana devine omogen. Asezam compozitia intr-o forma unsa in prealabil cu putin... Citeste continuarea

Mousse de ciocolata

Postat de: doralinda72

Topim ciocolata in bain marie si o lasam sa se raceasca putin. Batem cu mixerul smantana, adaugam zaharul si apoi ciocolata topita impreuna cu cafeaua. Impartim mousse-ul in boluri si lasam la... Citeste continuarea

Tort parfe de ciocolata

Postat de: doralinda72

Incepem cu blatul : amestecam cu mixerul ouale, zaharul si vanilia la o viteza mare, pana cand compozitia se dubleaza si se albeste putin. Oprim mixerul si adaugam faina, cacao, amidonul,... Citeste continuarea

Ardei umpluti

Postat de: doralinda72

Curatam cei 10 ardei grasi si ii intepam putin in varf ptr a putea fierbe mai bine si in interior. Vanata, ardeiul rosu, dovlecelul si ceapa, le dam prin mixer. Intr-o cratita, punem uleiul si... Citeste continuarea

Souvlaki( frigarui )

Postat de: doralinda72

Daca folosim carne de vita, de preferat este sa o lasam la macerat pe timpul noptii, va fi mai frageda. Taiem carnea in patratele cat o nuca, punem intr-un castronel si sezonam cu sare, piper,... Citeste continuarea

Saganaki ( branza prajita)

Postat de: doralinda72

Se taie in 2 felii groase de cca 1-1,5 cm, apoi oul se amesteca cu o lingura de faina, punem si putina sare. Inainte de a pune branza in compozitie, e indicat sa se treaca sub un jet de apa rece,... Citeste continuarea

Mavromatika(salata de fasole)

Postat de: doralinda72

Punem la fiert fasolea , apoi cand e gata o scurgem si o lasam putin sa se raceasca. Taiem felii ceapa, patrunjelul il tocam, apoi amestecam totul si sezonam dupa gust cu sare, piper, otet si ulei... Citeste continuarea

Muschiulet de porc marinat la gratar

Postat de: doralinda72

Am lasat muschiuletul de porc la macerat ptr cca o ora (daca lasati mai mult, va fi mai gustos) in ingredientele enumerate, apoi am incins gratarul (eu am un fel de cratita, dar e special tefal... Citeste continuarea

Tash-kebab

Postat de: doralinda72

Taiem carnea bucatele marimea unei nuci, taiem si ceapa foarte marunt si punem la calit cu untul la foc iute pana se rumeneste, apoi stingem cu vinul si lasam sa fiarba cca 2 min. Adaugam bulionul... Citeste continuarea

Chec cu vin Marsala

Postat de: doralinda72

Siropul il preparam prin punerea la fiert a tuturor ingredientelor ptr cca 10 min, apoi lasam sa se raceasca. Intr-un bol mixam untul topit pana se albeste putin, apoi punem ouale pe rand unul... Citeste continuarea

Tiropitakia (Placintele cu branza)

Postat de: doralinda72

Eu am avut foi de placinta taiate in forma triunghilura, dar puteti folosi orice forma doriti! Amestecam toate ingredientele si cu o lingura, punem in foile de placinta. Apasati cu o furculita... Citeste continuarea

Orange pie (portokalopita)

Postat de: Oana

Pentru inceput trebuie sa taiem sau sa rupem foile de placinta in bucati mici si sa le lasam la uscat, intr=o tava. Din cand in cand se mai amesteca sa se usuce bine. Se lasa cateva ore, cel putin... Citeste continuarea

Paine taraneasca greceasca

Postat de: doralinda72

Ptr a prepara aceasta paine traditionala greceasca e imperativ sa folositi faina ceruta in reteta, ptr ca e bogata cu cca 35% gris fin. Puneti drojdia intr-un bol cu cca 240 ml apa calduta si... Citeste continuarea

Creveti la gratar

Postat de: doralinda72

Daca crevetii sunt congelati, ii lasam sa se decongeleze, apoi ii curatam de bucatelele de carapace(nu stiu exactcum sa numesc aceasta parte!) si lasam doar capul si coada apoi ii punem intr-o... Citeste continuarea

Gustari rapide festive(pasta de masline)

Postat de: doralinda72

Ptr pasta de masline: scoatem samburii apoi le clatim putin in apa ca sa dispara putin gustul prea sarat, le punem la mixer impreuna cu uleiul si apa pana cand vedeti ca a devenit pasta. Foarte... Citeste continuarea

Vasilopita

Postat de: doralinda72

Intr-un bol amestecam faina, praful de copt si migdalele macinate gros. Amestecam cu mixerul untul netopit, taiat bucati mici cu zaharul pana se omogenizeaza frumos, apoi oprim mixerul si adaugam... Citeste continuarea

Cataif cu branza

Postat de: doralinda72

Dam prin razatoarea mare branza si lasam deoparte. Amestecam 3 oua usor apoi adaunga branza, asezonam dupa gust cu sare si piper. Daca cataiful e congelat, il lasam cca 20 min sa se decongeleze... Citeste continuarea

Chantilly ananas

Postat de: doralinda72

Migdalele le punem in putina apa fiarta si le lasam cam 15 min ptr a se inmuia si sa fie mai usor sa le decojim. Apoi, decojite, le prajim putin, cat sa aiba gust de rajit si o culoare mai... Citeste continuarea

Pulpa de porc baclava

Postat de: doralinda72

Cel mai bine se gateste in vas acoperit din lut (cu capacul lui) dar daca nu aveti, puteti sa acoperiti vasul cu foaie de aluminiu. Intepam in cateva locuri cu varful cutitului si punem bucatele... Citeste continuarea

Chec cu portocale

Postat de: doralinda72

Spalam bine portocalele, le taiem in 4, scoatem samburii, apoi le taiem cu mixerul bucatele mici, dar sa nu devina piure! Amestecam zaharul cu uleiul la mixer cca 2-3 minute, apoi punem ouale pe... Citeste continuarea

Macaranosalata

Postat de: doralinda72

Taiem branzeturile, jambonul si morcovii in cubulete mici, pastele sa fie fierte (nu prea mult) cu putina sare, apoi le strecuram si punem totul intr-un bol unde amestecam toate ingredientele,... Citeste continuarea

Portocalopita ( placinta de portocale )

Postat de: doralinda72

Amestecam iaurtul cu praful de copt si lasam deoparte 5 min, pana incepe sa se umfle. Batem la mixer la nivelul puternic ouale cu zaharul, uleiul, coaja de porocale si vanilia pana cand se dizolva... Citeste continuarea

Rosii umplute de post

Postat de: doralinda72

Intai am curatat si golit rosiile dar am pastrat pulpa deoparte. Toate legumele le-am tocat la mixer impreuna cu pulpa de la rosii(in afara de cartofi). Am amestecat ingredientele cu sarea,... Citeste continuarea

Melomacarona (biscuiti pentru Craciun)

Postat de: doralinda72

Amestecam intai uleiul, zaharul, sucul de portocale, coniacul, coaja rasa de portocale si soda, apoi in alt bol punem faina amestecata cu scortisoara dupa care adaugam cu lingura cate putin la... Citeste continuarea

Kourabiedes (fursecuri ptr Craciun)

Postat de: doralinda72

Topiti untul dar il lasati sa se raceasca in cazul in care l-ati topit pe foc, apoi il amestecati cu zaharul vanilat, apoi puneti galbenusurile pe rand si amestecati. Faina o amestecati in alt bol... Citeste continuarea

Tort in 2 culori

Postat de: doralinda72

Ptr blat, batem cca 4 minute cu mixerul toate ingredientele pana devine o compozitie moale si pufoasa, apoi turnam intr-o tava unsa in prealabil cu unt si presarata cu putina faina. Coacem la... Citeste continuarea

Ciorba de legume cu perisoare (sau fara ptr post)

Postat de: doralinda72

Calim putin ceapa, dupa care adaugam rosiile taiate cubulete mici, lasam 5 minute amestecand, apoi adaugam toate ingredientele taiate foarte mici cubulete ( in afara ingredientelor ptr perisoare),... Citeste continuarea

Taramosalata ( salata de icre de peste)

Postat de: doralinda72

Se lasa feliile de paine afara din punga ptr a se usca ( eu le las peste noapte si a doua zi pregatesc ) apoi le inmuiem intr-un bol cu apa. Intre timp punem in blender ceapa, icrele, putin... Citeste continuarea

Tahina

Postat de: doralinda72

Punem intr-un bol crema de susan, apoi turnam incet si amestecand, apa si sucul de lamaie. Punem apa si lamaie dupa gust, pana cand devine o crema deschisa la culoare si foarte moale. La inceput... Citeste continuarea

Tzatziki

Postat de: doralinda72

Daca castravetele e bio sau din gradina voastra, il spalati si il dati prin razatoare cu tot cu coaja, are un gust mai bun. Puneti o lingurita sare si frecati putin castravetele pana iese zeama... Citeste continuarea