Alba ca zapada

de Rocsi in Prajituri, 1 Ian 2011 | 4864 vizualizari

 

INGREDIENTE

Ingrediente:

Pentru 4 foi:
  • 4 oua
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 1 plic amoniac (7 gr)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 900 gr faina
  • 3 linguri zeama de lamaie
Crema:
  • 900 ml lapte
  • 12 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 280 gr unt de 80% grasime
  • zeama de la o lamaie potrivita
  • coaja de lamaie
  • 3 lingurite esenta de vanilie 
  • zahar pudra
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca zapada:

Mai intai, pregatim crema:
Intr-o cratita cu fundul mai gros punem laptele rece, faina si zaharul.
Amestecam bine pana faina este complet dizolvata.
Transferam cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecam continuu cu un tel pana crema se ingroasa ca o budinca.
Cand crema s-a ingrosat, o luam de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
Cand crema este rece, adaugam untul de la temperatura camerei, mixam pana este incorporat si nu mai mult, pentru ca riscati sa se taie.
Punem zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, vanilia si amestecam usor cu o paleta.
Foile:
Cat timp se raceste crema fiarta, noi pregatim foile: 
Mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam uleiul, laptele si le omogenizam.
Punem esenta de vanilie si amoniacul stins cu zeama de lamaie.
La urma adaugam faina, treptat, framantam obtinem un aluat omogen si usor de modelat.
Il lasam 15 minute la odihnit, apoi il impartim in 4 bile.
Luam o tava mare de aragaz si punem hartie de copt pe dosul sau.
Intindem prima foaie pe alta hartie de copt, foaia de fie potrivit de subtire, apoi o punem pe hartia de pe dosul tavii.
O intepam cu furculita din loc in loc, o dam in cuptorul incins 10-12 minute, pana devine putin aurie.
La fel procedam si cu celelalte 3 foi. 
Lasa foile sa se raceasca!
Impartim crema in 3 boluri in mod egal.
Punem prima foaie intr-o tava, prima parte de crema si o nivelam.
Asezam iar foaie, crema, foaie, crema si ultima foaie.
Invelim prajitura in folie alimentara, asezam un fund de lemn deasupra si ceva greutati peste.
O dam la frigider peste noapte, iar a doua zi este numai buna de portionat.
O pudram cu zahar si servim
Sa aveti pofta!
Daca ti-a placut reteta noastra "Alba ca zapada" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu nuca si gem (prajitura autoexil)