Blat de tort pandişpan

de diaconta in Dulciuri, 2 Sep 2014 | 24498 vizualizari

 

M-am gândit că ar fi util sa postez reţeta pe care o folosesc eu pentru blatul de tort.
Reuşita este sigura daca se respecta întocmai proporţiile si etapele descrise.
Este un blat pufos pe care eu nu-l însiropez si care se comporta foarte bine daca tortul are mai multa crema.
Regula de baza este de a respecta proportia de 30 g zahar si 30 g faina pentru un ou de marime medie,precum si timpul de mixare.
In funcţie de tava folosita,puteţi sa stabiliti numarul necesar de oua.
Pentru a avea un termen de comparatie,eu am folosit 7 oua pentru tava cu diametrul de 28 cm si 4 oua pentru tava cu diametrul de 20 cm.
Fiecare dintre acestea am putut sa le tai obţinând câte trei blaturi.
Praful de copt nu este neaparat necesar,dar eu torusi am folosit câte 5 g.

 

INGREDIENTE

Ingrediente blat tava 28 cm:

  • 7 oua
  • 210 g zahar
  • 210 g faina
  • Sare
  • 5 g praf de copt

Ingrediente blat tava 20 cm:

  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • Sare
  • 5 g praf de copt
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Blat de tort pandişpan:

Pe fundul tavilor am pus hârtie de copt,iar lateralele le-am uns cu unt si am presarat faina.

Ingredientele trebuie sa fie neaparat la temperatura camerei.

Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.

Cu cât veti mixa mai mult,cu atât compozitia va acumula mai mult aer si blatul va creste mai frumos.

Am încalzit cuptorul la 180 de grade.

Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.

Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin  compozitia.

Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.

In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.

Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.

Este indicat ca pandişpanul sa se taie abia a doua zi.

 

Sau puteti sa-l consumati ca atare,pudrat cu zahar. 

TIPS-URI

1

trebuie sa respectati proportia de 30g zahar si 30 g faina pentru un ou de marime medie

2

va trebui sa mixati la viteza maxima cel putin 20 de minute

3

nu se deschide usa cuptorului in primele 20-25 de minute

4

se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa,asta pentru ca blatul sa nu se lase in contavt cu aerul mai rece din bucatarie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Blat de tort pandişpan" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (37)

- Andreea - 1

09.09.2014, 14:45

Cat e de pufos !!!

Ligia Bxl 1

10.11.2014, 21:17

minunat

diaconta 1

10.11.2014, 23:26

Ligia,multumesc
E usor de pregatit si iese bine intotdeauna.

COMENTEAZA

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort cu bezea de nuca si cafea