Gem si nectar de corcoduse galbene

de Doinavar in Dulceata / Gem, 1 Mar 2013 | 5337 vizualizari

 

Nu stiu de ce corcodusele sunt considerate un fel de “cenusarese” printre fructe. Le vad cum cad pe jos langa borduri, santuri, in gradini si nu prea le aduna nimeni. Sunt printre preferatele mele. Prepar din ele o multime de bunataturi, incepand cu compoturi foarte aromate, gem, chiselita, sirop si nu in ultimul rand, sa va spun un secret: tuica de corcoduse este chiar mai buna decat cea de prune.

 

INGREDIENTE

  • 6 kg de corcoduse bine coapte
  • 1,5 kg zahar pentru gem
  • 200 g zahar pentru nectar
  • 1 plic sare de lamaie
  • 2 plicuri gel fix 3:1
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem si nectar de corcoduse galbene:

Se pun corcodusele in apa rece, se spala bine si se scot din apa bine scurse, direct intr-o oala mare. Adaugati 500 g zahar si puneti oala la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, cam o ora.

Dati corcodusele cu tot cu zeama printr-o sita cu gauri mai mari si puneti la fiert totul, la foc mic, inca 15-20 minute, sa se mai lege. Amestecati 1 kg de zahar cu gel fix si sarea de lamaie, adaugati totul peste gem si mai fierbeti 3-4 minute (conform indicatiilor de pe plic).

Samburii si cojile care raman de la prepararea gemului nu sunt uscate, mai au multa pulpa de fruct. M-am gandit sa prepar din ele un nectar si surpriza: a iesit mai bun decat cel de caise. Asa au crezut toti cei care l-au gustat, ca este de caise. Am pus la fiert totul cu 2 litri de apa si 200 g zahar tos. Dupa ce a dat un clocot, am strecurat din nou zeama, au ramas doar cojile si samburii. Dupa ce s-a racorit, am pus nectarul la rece in sticle. Se poate bea si cu putina apa minerala sau sifon, daca vi se pare prea dulce, sau puneti mai putin zahar.

Puneti borcanele curate si uscate intr-o cratita, pe un servet de bucatarie, apoi puneti apa pana la 4-5 cm inaltime si puneti cratita pe ochiul mic al aragazului, langa oala in care fierbe gemul. Cand s-au infierbantat borcanele, puneti gemul cu un polonic pana se umplu cat mai bine, sa ramana cat mai putin aer. Gemul pare moale, dar cand se raceste se leaga bine. Puneti capacele si duceti borcanele cu tot cu cratita langa locul unde vor sta la perne. Luati fiecare borcan in mana intr-un prosop si strangeti foarte bine capacul, apoi puneti-le pe toate in cuib. Acoperiti cu perne si paturi sa stea la sterilizat pana a doua zi.

Etichetati-le si puneti-le in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem si nectar de corcoduse galbene" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

Merisor 1

01.03.2013, 17:31

Ce frumoasa culoare au!

Rocsi 1

01.03.2013, 20:12

Ce bun este!

Lorenutza 1

07.03.2013, 14:41

buna ziua imi permit sa va intreb de unde pot cumpara acel zahar pentru nectar?ca si eu vreau sa fac anul acesta pentru puiutul meu(e topita dupa dulce).va multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gem de prune si corcoduse cu ghimbir, rom si scortisoara