Prajitura cu gem, jir si nuci

de Criss in Prajituri, 16 Noi 2013 | 9159 vizualizari

 

Pana acu' cateva zile habar n-aveam ca jirul (fructul fagului) e comestibil. Adica stiam ca e bun pentru mistreti :D si pentru alte animale dar nu stiam ca si oamenii mananca jir. Dar am vazut la Magda Adina (Cat's kitchen)
o reteta de fursecuri cu jir si in week-endul trecut petrecut la Bicaz, in plimbarile pe munte am adunat si eu un pumn de jir. Nu le-am folosit pe toate pentru ca majoritatea le-am mancat ca atare. Sunt grozav de bune, au gust de alune de padure, asadar daca le gasiti prin padure, nu va feriti de ele. Sper ca se vede cum arata, eu le-am curata de coaja dar cu coaja sunt putin mai mari insa au aceeasi forma.
Sa trecem deci la reteta, care reteta am luat-o de la Vero si la care am facut mici modificari.

 

INGREDIENTE

  • 4 oua (3galbenusuri si 1 ou intreg)
  • 250 g margarina/unt
  • 250g zahar
  • 600g faina
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 1 borcan gem de prune
  • 3 albusuri
  • 100 g nuci nuci prajite si zdrobite apoi
  • fructe de fag (jir) optional
  • 4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem, jir si nuci:

Aluatul prajiturii (blat si partea razuita)

Se amesteca toate se face o coca.
1/3 se lasa separat, iar restul se intinde in tava pe hartie de copt. Aluatul trebuie intins cu mana, pentru ca altfel se rupe si va chinuiti degeaba.

Pentru umplutura, se bat spuma cele 3 albusuri, se adauga zaharul, se bat in continuare pana se topeste zaharul apoi restul de ingrediente si se amesteca pana la omogenizare.

Se pune deasupra compozitia cu gem, albusuri si nuci. Eu am adaugat si jir, daca tot l-am adunat de la munte.
Coca pastrata se mai framinta cu faina sa devina mai tare si se da prin razatoare deasupra tavii (partea de razatoare cu gauri mari). Pe prajitura am pus din loc in loc fructele de fag, care la copt s-au rumenit si au devenit crocante.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Cand e gata se pudreaza cu zahar, apoi dupa racire se taie in patrate. Nu e o prajitura spectaculoasa, mai degraba o prajitura rustica, dar merge foarte bine langa o cafea sau un ceai.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem, jir si nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rocsi 1

16.11.2013, 21:03

Cred ca a iesit foarte buna

Criss 1

16.11.2013, 21:04

Merisor, multumesc. Nu stiu cat sunt de frumoase, mai ales ca aceste poze le-am facut cu telefonul, dar stiu sigur ca sunt bune.

MotanLaOale 1

16.11.2013, 22:26

Interesaant

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu gem de prune si miez de nuca-Multicooker