Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek)

de Adinuta in Supe, 9 Oct 2009 | 12261 vizualizari

 

Bialy zurek este o supa traditionala poloneza pentru cei carora le place gustul acru si putin picant. Si pentru ca am mancat zilele trecute, am intrebat cum se face, am prins curaj si-am recreat-o in bucataria mea. Sper sa va placa!

 

INGREDIENTE

  • 400 gr carnati
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 500-720 ml bors acru
  • 3 ciuperci proaspete mari
  • 3-4 oua (ele se vor fierbe si adauga felii in fiecare castron dupa preferinta, in general se pune cam un ou de portie)
  • 200 ml smantana
  • 2 lingurite maghiran
  • 2 lingurite chimen
  • sare si piper dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek):

Pasul 1: Ouale se pun la fiert intr-o cratita. In alta cratita se pun ciupercile spalate, 2 catei de usturoi curatati si o ceapa curatata si taiata in 4, impreuna cu 3 pahare de apa. Cand incep sa clocoteasca, se adauga si cei doi carnati pe care i-am intepat din loc in loc cu furculita. Se fierb toate la foc mic timp de 40 de minute. Dupa care scoatem carnatii si ciupercile din cratita, iar supa o strecuram.

Pasul 2: Cand carnatii si ciupercile s-au racit putin, le taiem felii subtirele. Punem din nou supa la fiert si adaugam 500-720 ml bors acru, dupa gust. (Eu am pus 720 chiar daca mi s-a parut cam acru la inceput, insa fiind servit cu cartofi, a fost bun). Se pun inapoi in supa carnatii, ciupercile si se adauga condimentele (sare, piper, chimen, maghiran). Cand da in clocot, se stinge focul si se adauga smantana.

Pasul 3: Ouale fierte tari se decojesc si se taie fie in 4, fie felii si se pun pe fundul castroanelor. Peste ele se pune supa. Se poate servi simpla sau cu piure din cartofi si unt (piureul trebuie sa fie mai tare) amestecat cu pestisori de ceapa caliti usor (aurii). Se ia o gura de piure, una de supa. Astfel alternand, gustul este mai savuros. Pofta buna!

TIPS-URI

1

Cred ca ar trebui sa precizez ceva in legatura cu borsul acru. Aici se numeste "zurek" si e facut cu fulgi de ovaz, faina de secara si de grau, dar si usturoi. Mi-am amintit ca parca la noi nu se face si cu usturoi. Oricum, la gust seamana foarte mult cu borsul nostru, e foarte acru, dar se simte si usturoiul. Daca al nostru e fara, cred ca se mai poate adauga la sfarsit, in supa, un pic de praf de usturoi pentru un gust mai intens.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Luciana 1

27.10.2009, 18:18

Wowww...trebuie sa fie o bunatate, imi aminteste de borsul unei matusi din Arad, arata fix la fel, dar nu stiu ce si cum il face dansa.
Pacat ca nu am carnati in casa, ca noi nu prea mancam, as fi pus si eu sa o fac, tocmai ce am ramas fara ciorba.

Adinuta 1

30.10.2009, 10:27

Luciana sa o incerci, e tare buna Nici eu nu prea mananc carnati; in general carne de porc si vita consum cam rar, dar am mancat supa asta la cineva si mi-a placut mult. Macar din cand in cand se merita facuta.

adry88 1

08.05.2011, 16:09

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Supa crema de ciuperci