Tort de ciocolata cu jeleu de afine si crema cu mascarpone

de simona72 in Torturi, 15 Dec 2014 | 5018 vizualizari

 

A fost cu dedicatie...

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 50 gr rama mit butter
  • 50 ml lapte
  • 6 linguri faina
  • 1 lingura pudra de roscove sau cacao
  • 1 lingura praf de copt
  • pentru jeleul de afine:
  • 150 gr afine congelata
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura amidon alimentar
  • 50 ml apa rece
  • pentru crema mascarpone:
  • 120 gr mascarpone
  • 100 ml lapte condensat
  • 3 linguri zahar pudra aromatizat cu pastai de vanilie
  • 1 lingura gelatina
  • 50 ml apa rece
  • pentru sirop:
  • 2 linguri zahar
  • 100-150 ml apa
  • 2-3 picaturi esenta zmeura
  • pentru glazura si decor:
  • 100 gr ciocolata 50% cacao
  • 1 lingura unt
  • 50 ml lapte condensat
  • petale de ciocolata
  • litere colorate
  • fulgi de ciocolata
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata cu jeleu de afine si crema cu mascarpone:

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurile impreuna cu zaharul pana obtinem o bezea. Se adauga pe rand galbenusurile si se mixeaza dupa fiecare. Se topeste rama si se lasa sa se raceasca. Se amesteca faina cu praful de copt si pudra de roscove sau cacaua. Se adauga in timp ce mixam la viteza mica rama topita si racita, apoi laptele. La final adaugam mixtura de faina si amestecam usor cu o spatula. Turnam compozitia intr-o tava rotunda cu inel detasabil si o dam l;a cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca, de preferat pana a doua zi si se taie blatul in doua.

Pentru sirop: se caramelizeaza zaharul, se adauga apa, se lasa pe foc pana se topeste zaharul, se adauga esenta si se lasa siropul sa se raceasca. 

Pentru jeleul de afine: se pun fructele intr-o craticoara cu pereti dublii, se adauga zaharul si doua linguri apa si se lasa pe foc pana fructele dau in clcot. Se desface amidonul in putina apa rece si se toarna imediat peste fructele fierte. Se lasa pe foc pana se ingroasa.

Pentru crema mascarpone: se amesteca cu un tel branza mascarpone cu zaharul pudra. Gelatina se hidrateaza in 50 ml apa rece, se pune pe foc si se lasa pana se dizolva gelatina, dar atentie sa nu fiarba. Se adauga la laptele condensat si se toarna peste mascarpone in timp ce amestecam cu telul crema.

Asamblare: imbracam cu folie alimentara tava in care am copt blatul. Punem prima foaie de blat, o insiropam si turnam jeleul de afine. Dam la frigider pentru 15 minute. Peste jeleu punem crema mascarpone, cel de al doilea blat insiropat si dam din nou la frigider pentru alte 15 minute. Topim pe baie de aburi ciocolata, laptele condensat si untul. Turnam glazura peste tort lasand sa curga si pe margini si dam tortul la frigider pana se intareste. Il decoram dupa imaginatie...

Sa va fie de bine!!

TIPS-URI

1

tava rotunda a avut diametrul de 18 cm

2

afinele pot fi inlocuite cu alte fructe

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata cu jeleu de afine si crema cu mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolata, foi de ciocolata...ciocolata...ciocolata...