Doua mancaruri din sudul Romaniei

Postat de Cristi Roman in Bucataras hai hui pe 7 Oct 2010, 21:57

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Doua saptamani la jumatatea / finalul lunii septembrie am fost in Romania, in vacanta. Am mai multe materiale culinare legate de aceasta perioada, insa acum m-am gandit sa va povstesc despre ziua petrecuta la tara la bunica si matusa mea, intr-o comuna din sudul tarii, langa Oltenita, in judetul Calarasi.

Si aici am mancat doua preparate care imi sunt foarte, foarte dragi, fiindca au facut parte din plin din copilaria mea, in perioadele cat am stateam vara, in vacanta, acolo. E vorba de mancarea de fasole galbena si de mancarea de pui/gaina de curte. Am sa va povestesc pe scurt despre cele doua preparate – nu e mare filosofie, chiar nu e. Gustul ambelor este insa exceptional.

Mancarea de fasole galbena (boabele provin de la pastaile de fasole galbena) – se lasa fasolea peste noapte la inmuiat, apoi, a doua zi, se fierbe, adaugandu-se si ardei rosii taiati marunt, telina, verdeturi uscate, ceapa, putin ulei. Se amesteca bine, pana devine cremoasa. Se serveste calda. Merge de minune cu paine proaspata, sau scovergi de casa, etc.

Mancarea de pui de curte - se ia un pui sau o gaina de curte, se taie in cat mai multe bucati (pulpe, aripi, scheletul pieptului, gat, pipote, etc), apoi se pune la fiert in multa apa. Fiind de tara, puiul lasa automat destul de multa grasime, iar zeama devine aurie. Spre final se adauga mult usturoi, sare. Se serveste calda, cu un pahar de vin alb de tara.

Si tot la tara am vazut cum pregateste bunica mea pestele (carasul in acest caz) pentru iarna: ii scoate solzii, il taie pe jumatate, ii scoate coloana, oasele principale, il spala bine, apoi il sareaza generos, pe toat partile. Dupa care il intinde la uscat intr-o camara.

Cam atat acum - un episod scurt, insa voi reveni pe bucataras.ro zilele urmatoare pentru cel putin inca un material, realizat la Cheile Dambovicioarei, in gospodariile taranesti de acolo, langa cuptoare si plite adevarate.

 

 

Comentarii (12)

10.10.2010, 10:33

exista mancare si in special ciorbita care numai bunica o face asa cum stie ea ,cu un gust aparte

10.10.2010, 13:30

...Ce buna ar fi o supa de tara cu taitei de casa!...sau si un pilaf cu grasime de pasare de tara!!!...

19.10.2010, 17:58

amintiri, amintirice frumos

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola