Retete culinare din Romania

Retete traditionale din Romania

Bucatarasii nostri si-au adunat toata experienta culinara si v-au adus cele mai deosebite retete romanesti: retete cu rata, ficat, curcan sau oaie, garnituri de legume, dulciuri rapide si multe alte bunatati. Retetele romanesti sunt atat de variate si gustoase, incat veti putea prepara zilnic un festin cu retete noi pentru cei dragi timp de un an, fara sa gatiti acelasi lucru de doua ori.


Specialitati culinare romanesti

Invatati sa deveniti un adevarat bucataras cu retetele traditionale romanesti: gatiti supe, feluri principale, dulciuri, aperitive si garnituri cu gustul adevarat romanesc!

Ardei roundel-mar marinati

Postat de: mihaelar63

Gogosarii roundel se curata de codite si se incresteaza in patru pentru a intra marinada mai usor in interiorul lor. Gogosarul rosu l-am curatat de seminte si l-am  taiat... Citeste continuarea

Ceafa de porc cu maghiran, la cuptor

Postat de: mihaelar63

 Feliile de carne se sareaza si se pipereaza . Ungeti feliile de ceafa cu rosii pasate proaspete  pe ambele parti. Puteti inlocui rosiile pasate proaspete cu ketchup... Citeste continuarea

Desert tort Bradul de Craciun

Postat de: RODIMUR

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Eu am vrut ca tortul să nu fie prea înalt și de aceea am făcut un blat din 4 ouă. Cine dorește ca tortul să fie mai... Citeste continuarea

Desert gogosi pufoase turnate cu lingura

Postat de: robert_badica

Într-un bol se amestecă iaurtul, oul, zahărul vanilinat, coaja de lămâie şi esenţa de vanilie. Peste aceste ingrediente se adaugă făina cernută, praful de sare şi praful de... Citeste continuarea

Desert prajitura cu mango si fructul pasiunii

Postat de: oanapl

Se pun nucile la copt în cuptor, timp de 5 minute, la 180 de grade Celsius. După ce nucile s-au răcit, se macină fin jumătate din cantitate, iar celelalte nuci se toacă în... Citeste continuarea

Paste cu fructe de mare, broccoli si rosii cherry

Postat de: oanapl

Se curăță ardeiul de semințe și se taie feliuțe. Usturoiul curățat se feliază.  Într-o tigaie, se pune uleiul de măsline și se călesc feliile de usturoi, apoi se... Citeste continuarea

Desert tort cu ciocolata alba si crema de mure cu iaurt

Postat de: rocsi_1612

Blatul: Separati ouale. Mixati albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul lingura cu lingura si mixati pana obtineti o bezea ferma. Puneti galbenusurile, untul topit, uleiul, laptele si... Citeste continuarea

Desert tort Buturuga pentru Anul Nou 2022

Postat de: mirela0911

Blatul maro: Se separa ouale. Albusurile se mixeaza cu praful de sare pana se intaresc apoi se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Se pun galbenusurile pe rand si... Citeste continuarea

Salata de vinete cu iaurt si hrean

Postat de: mihaelar63

Vinetele se coc de preferinta pe gratar . Se curata de pelite si se toaca . Folosit pentru tocare cutit de acela artizanal de lemn . Daca le tocati cu robotul in mod greu de... Citeste continuarea

Salata de fasole verde cu piept de pui

Postat de: eumimi

Spalam pastaile de fasole, le taiem capetele si le punem la fiert. Cand sunt gata, le tocam marunt ( sau cum doreste fiecare). Eu am avut pastai congelate. Fierbem pieptul de pui, apoi il... Citeste continuarea

Platoul cu aperitive de Craciun

Postat de: mihaelar63

  Cantitatile sunt aleatorii si se pun in functie de cate persoane se servesc de pe acest platou .  In prima faza am scos pe blatul de lucru toate ingredientele disponibile pentru... Citeste continuarea

Mini ciuperci la cuptor cu branza de burduf

Postat de: mihaelar63

 Ciupercile se spala si se feliaza. Gogosarul se feliaza si el . Chorizo se taie in jumatati de rondele . Se  pun toate intr-un vas de ceramica termorezistenta .... Citeste continuarea

Salata de vinete cu praz si iaurt

Postat de: mihaelar63

 Se taie prazul marunt . Amestecati iaurtul cu ulei si  vinetele tocate . Puneti prazul tocat si amestecati . Sarati   si piparati . Am... Citeste continuarea

Ciorba cu perisoare de pui si zeama de varza acra

Postat de: mihaelar63

Morcovii si ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Sotati usor legumele curatate in ulei si amestecati cu pasta de ardei dulce si cu cea de ardei iuti . Sarati . Turnati deasupra... Citeste continuarea

Friptura de Craciun

Postat de: mihaelar63

 Bucatile de carne se taie bucati mai groase. Grosimea poate fi cam 2 cm . Carnatul se portioneaza de lungimea unui deget . Cartofii se curata , se spala si se taie . Se toarna... Citeste continuarea

Salata cu sunca, porumb dulce si conopida

Postat de: mihaelar63

Conopida se fierbe in apa cu putin bicarbonat de sodiu, se limpezeste cu apa rece . Conopida se albeste frumos si va fi mult mai buna pentru digestie. Boabele de porumb din... Citeste continuarea

Naut cu ciuperci brune si sos de rosii

Postat de: oanapl

Se spală și se usucă ciupercile cu un prosop absorbant și se taie felii. Se pun la călit într-o tigaie, într-o lingură de ulei de măsline și se lasă să fiarbă la foc uite... Citeste continuarea

Pui cu ciuperci brune si sos de rosii

Postat de: oanapl

Carnea de pui tăiată cubulețe se prăjește pe toate părțile în 2 linguri de ulei de măsline încins.Se adaugă o căniță de apă și se lasă să fiarbă 10 minute. Se... Citeste continuarea

Desert turta dulce cu ciocolata

Postat de: rocsi_1612

Intr-un bol, puneti untul taiat cuburi, de la temperatura camerei. Adaugati mierea si indulcitorul gold, mixati la viteza potrivita 2-3 minute, pana indulcitorul de topeste, dar nu de tot.... Citeste continuarea

Ciorba de ardei umpluti

Postat de: vasimur

  Pasul 1. Pregătirea ardeilor umpluți Alegem orezul, îl spălăm bine și-l punem la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm două cepe și două roșii și le... Citeste continuarea

Desert cosulete cu mere si nuci

Postat de: RODIMUR

Mai întâi se pregătește umplutura. Se spală merele, se decojesc, se dau pe răzătoarea mare și apoi se călesc, cu zahăr tos și vanilinat, la foc mic, într-o tigaie... Citeste continuarea

Ciorba de fasole verde cu carne de ied

Postat de: mihaelar63

Carnea de miel cu os se spala bine si se pune in 3 l apa cu sare la fiert . Legumele se curata , se spala . Fasolea se decongeleaza la temperatura camerei . Taiati... Citeste continuarea

Crap cu ardei si usturoi

Postat de: mihaelar63

 Bucata de crap se spala si cu ajutorul unui cutit bine ascutit se incresteaza in romburi mici . Intr-un vas se va prepara un amestecdin  pasta ardei cu telina , ardei iute... Citeste continuarea

Ciorba de salata verde, ciuperci si codita de purcel afumata, cu smantana

Postat de: mihaelar63

 Codita de purcel se spala cu apa fierbinte si se pune la fiert . Ceapa, ardeii, patrunjelul,usturoiul si morcovii se curata, se spala si se taie cubulete.  Legumele... Citeste continuarea

Pui cu legume la cuptor

Postat de: eumimi

Mai intai fierbem carnea de pui separat daca avem pui de curte. Supa in care a fiert carnea nu o aruncam, o folosim pentru mancarea la cuptor.  Adaugam intr-un vas termorezistent carnea,... Citeste continuarea

Salata de vinete cu maioneza si castraveti murati

Postat de: mihaelar63

Vinetele congelate se dezgheata la temperatura camerei. Daca este nevoie , tocati vinetele mai marunt Ceapa alba se toaca marunt . Ardeiul iute  rosu  se taie... Citeste continuarea

Mancare de conopida, la tigaie

Postat de: RODIMUR

Conopida se spală bine sub jet de apă, se scurge și apoi se taie în patru bucăți.  Se dau pe răzătoarea mică bucățile de conopidă (doar inflorescențele) după care se... Citeste continuarea

Snitele pufoase cu usturoi

Postat de: mihaelar63

 Pulpa de porc se taie felii si se bate cu batatorul de snitele .   Bucatile de carne se presara pe ambele parti cu usturoi granulat .   In acelasi timp le... Citeste continuarea

Fasole batuta

Postat de: eumimi

Mai intai alegem boabele de fasole, le lasa cateva ore la inmuiat sau chiar peste noapte. Punem la fiert fasolea si o lasam sa dea in clocot. Schimbam apa fasolei si o punem din nou la... Citeste continuarea

Desert Tiramisu clasic

Postat de: eumimi

Mai întâi, începeți prin a amesteca gălbenușurile și zahărul până când se albesc și devin cremoase, iar zahărul este complet dizolvat. Acest lucru... Citeste continuarea

Desert negresa cu halva, de post

Postat de: mirela0911

Intr-un bol se amesteca apa minerala cu zaharul si sarea pana ce acestea se dizolva. Se toarna uleiul apoi faina amestecata cu praful de copt si pudra de roscove, cernute. Se omogenizeaza bine... Citeste continuarea

Piept de pui crocant

Postat de: eumimi

Mai intai maruntim fulgii de porumb. Batem oaule cu un praf de sare, adaugam faina si amestecam bine sa nu mai ramana „cocoloase”. Adaugam piper, ardei boia. Feliem pieptul de... Citeste continuarea

Cotlet de porc la cuptor, in vasul ceramic Crock Pot

Postat de: mirela0911

Se spala bucata de carne, se sterge cu prosoape absorbante apoi se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si condimente pentru carne de porc. Se curata morcovul, se spala si se taie rondele.... Citeste continuarea

Tigaie rapida cu chiftelute

Postat de: eumimi

Mai intai preparam chiftelutele. Punem carnea intr-un bol, adaugam ceapa tocata cat mai marunt, oul, pasta de tomate, sare si piper si amestecam bine. Formam chiftelute rotunde, mai mari decat... Citeste continuarea

Reteta de rulouri cu dovleac si scortisoara

Postat de: oanapl

Iata cum se prepara Reteta de rulouri cu dovleac si scortisoara In funcție de tipul de dovleac pe care îl aveți, este posibil să creșteți sau să scădeți cantitatea de făină... Citeste continuarea

Ton la gratar

Postat de: oanapl

Bucata de ton se spală, se usucă bine cu un prosop absorbant, se taie în 2 felii groase de 2 cm, se unge cu ulei de măsline și condimentează. Eu am folosit un mix de condimente pentru... Citeste continuarea

Desert prajitura cu mere si branza fara zahar

Postat de: rocsi_1612

Blatul: Separati ouale, bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati indulcitorul cocos, treptat si mixati pana este complet dizolvat. Adaugati galbenusurile si mixati, apoi zeama de... Citeste continuarea

Conopida cu carne de pui, gratinate la cuptor

Postat de: oanapl

Tai pulpele de pui în cubulețe și le pui la prăjit la foc iute. Le condimentezi cu sare, piper negru proaspăt măcinat și boia de ardei afumată. Le întorci pe toate părțile și... Citeste continuarea

Desert negresa cu ciocolata si ricotta

Postat de: mirela0911

Mai intai se topeste ciocolata pe baie de aburi sau pe foc mic, amestecand continuu pana se topeste toata. Se lasa la racit amestecand din cand in cand. Se separa ouale. Albusurile se bat spuma... Citeste continuarea

Tocanita de curcan cu ardei kapia

Postat de: mirela0911

Se spala carnea de curcan si se taie in bucatele potrivite spre mici. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se adauga carnea de curcan. Se caleste pana devine carnea alba si se rumeneste... Citeste continuarea