Reteta cu nr. 400: Prajitura pentru Iorgo si Efi

de Ancutsa in Prajituri, 7 Oct 2018 | 2250 vizualizari

 

Am pregătit această prăjitură în aşteptarea nepoţeilor mei, Iorgo şi Efi, aşa că ce nume era mai potrivit decât o dedicaţie? Conţine blat de cacao, însiropat, cremă ganache, glazură de ciocolată, decorată cu frişcă.
Iar azi doresc sa sarbatoresc alaturi de voi reteta cu nr. 400 :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 340 g unt,
  • Un praf de sare,
  • 5+2 linguri zahăr,
  • 6 ouă mici,
  • 10 linguri lapte,
  • Un plic praf de copt,
  • 3 linguri cacao,
  • 250 g făină,
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă,
  • 2 linguri zahăr,
  • 1 linguriţă esenţă rom,
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frişcă lichidă,
  • 100 g ciocolată cu lapte;
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 3 linguri lapte,
  • 50 ciocolată amăruie
  • Pentru decor:
  • 200 ml frişcă lichidă
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta cu nr. 400: Prajitura pentru Iorgo si Efi:

 

Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi 2 linguri cu zahăr.

În alt vas, se amestecă untul cu 5 linguri de zahăr, cu mixerul, se adaugă treptat gălbenuşurile, laptele, apoi şi albuşurile bătute spumă anterior, praful de copt, cacaoa şi făina, omogenizând. Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se coace aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

 Siropul: se pregăteşte fierbând pe foc mic apa şi zahărul, 5-10 minute, apoi se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit.

 Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă, ci doar cât să frigă la deget), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Se dă la frigider tot o jumătate de oră, apoi se bate cu mixerul până devine cremoasă.

 Pentru glazură: se topeşte ciocolata cu puţin lapte, pe baie de abur, amestecând mereu. Când este bine legată, se lasă un pic la răcorit.

 Pentru decor: se bate cu mixerul frişcalichidă până devine consistentă, dar mătăsoasă. Se ornează fiecare prăjitură. Se dă la rece până la servire.

 Asamblare: se taie prăjitura în două foi, se însiropează delicat şi se umple cu cremă ganache. Se glazurează, se dă la frigider un pic, să se întărească glazura. Se scoate de la rece, se porţionează şi se decorează cu frişcă.

 

Timp de coacere: 30 min

Timp de pregătire: 1h 10min

Porţii: 20 (tava mea are 25x25 cm)

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/10/prajitura-pentru-iorgo-si-efi.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta cu nr. 400: Prajitura pentru Iorgo si Efi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Ancutsa 1

09.10.2018, 10:05

Multumesc mult, draga Oana!

mihaelar63 1

25.10.2018, 18:45

Vin si eu cu felicitarile
Felicitari pentru toate cele 400 de retete delicioase
Sa-ti traiasca nepotii . Cu siguranta le-a placut asa bunatate de tort

Ancutsa 1

25.10.2018, 18:53

Draga Mihaela, iti multumesc din suflet!!

COMENTEAZA

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu branza si stafide